Circul pe tema CCR. Supărat pe Curtea Constituțională, pe tema stabilirii datei alegerilor, premierul Ludovic Orban spune că trebuie eliminați politrucii de acolo”

Deciziile Curții Constituționale provoacă nemulțumiri în rândul guvernanților actuali. Se întâmplă pentru sistemul este politizat, în loc să fie independent, exclusiv în slujba legii, mai ales că este vorba depre legea fundamentală, Constituția României.

Ultima decizie care a produs nemulțumire se poate răsfrânge asupra datei alegerilor generale. După ce Parlamentul și-a arogat dreptul stabilirii alegerilor, susținând că nu este de competența Guvernului, vine acum o decizie a CCR, care poate să prelugească mandatul actualului Parlament, mandat care expiră pe 20 decembrie. În acest caz, singura opțiune era organizarea alegerilor generale pe 6 decembrie.

Dincolo de declarații, să explicăm ce se află în spatele acestor nemulțumiri.

Dată fiind situația actuală, dominată de criza sanitară și mai ales de cea economică, liberalii își doresc alegeri în cel mai scurt timp, respectiv în luna decembrie. În rundele anterioare, data era stabilită de Guvern.

Cum configurația politică a Parlamentului nu este favorabilă procentual PNL-ului, PSD-ul și aliații știu că erodarea la guvernare este rapidă și inevitabilă pentru liberali. Cu cât ar întârzia desfășurarea alegerilor generale, cu atât ar fi mai mare scăderea procentuală pentru PNL.

Asta nu înseamnă că acele procente se vor duce către PSD, ci mai degrabă către USR-PLUS. Totuși, în calculul politic, PSD mizează pe lehamitea care poate genera absenteism. Ceva mai ”disciplinați”, alegătorii PSD ar merge totuși la urne, iar ecartul PNL-PSD s-ar micșora sau ar putea să dispară.

Liderii PNL știu foarte bine că această strategie a PSD este una cu mari șanse de reușită, dacă alegerile generale se amână. De aici… și reacția vehementă a lui Ludovic Orban:

”Din punctul meu de vedere 6 decembrie este data constituţională şi legală. Noi am stabilit alegerile în data de 6 decembrie în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei aflată în vigoare în momentul la care am stabilit data de 6 decembrie.

Aduc aminte că mandatul actualului Parlament expiră pe data de 20 decembrie, a trebuit să respectăm prevederea constituţională care spune că preşedintele trebuie să convoace în maximum 20 de zile de la data alegerilor Parlamentul nou ales. Deci singura dată care era conformă cu prevederile legale era data de 6 decembrie. Prelungirea mandatului actualului Parlament nu se poate face în orice condiţii.

Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curţii Constituţionale care mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei.

Aşa ceva, vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică şi sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice, ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României.”

”Judecătorii CCR dau pe bandă rulantă decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia”, a mai adăugat Orban.

Replica liderului PSD, Marcel Ciolacu: ”Nu am întâlnit până acum, în 30 de ani de democraţie, un asemenea discurs. Cred că a uitat ce este, ce funcţie ocupă, în statul român. E primul ministru, adică na! Pilonul principal al unui stat de drept este CCR. Dacă PSD-ul ar fi atacat vreodată statul de drept…

El asta face acum, primul ministru al României atacă statul de drept printr-o aşa…o poleială pusă peste tot, sunt politruci… Şi în Statele Unite membrii Curţii Constituţionale sunt aleşi de către organismul baza democraţiei, de către Parlament. Aşa se întâmplă peste tot în lume. Că-ţi convine sau nu-ţi convine decizia, e treaba ta! Ca şi prim ministru nu ai dreptul să comentezi o decizie a CCR-ului într-un stat democratic, dacă vrei să aperi statul de drept real nu statul de drept care e în mintea lui Ludovic Orban.”

Valer Dorneanu, președintele CCR: ”În nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale. Este evident că este un atac la adresa statului de drept.”

Deși pare halucinantă situația, la nivel de principiu fiecare are dreptate. Sunt însă jumătăți de adevăr, pe care fiecare le invocă în mod convenabil.

În cazul lui Ludovic Orban, dacă invoci statul de drept, nu ai voie să comentezi o decize a unei instanțe, CCR având acest statut.

În cazul lui Ciolacu, pentru că îi convine situația, se transformă într-un vehement susținător al principiilor staului de drept (sic!)

În cazul lui Dorneanu, președinte CCR provenit din PSD, indiferent ce ar declara, întotdeauna asupra sa va plana suspiciunea partizanatului politic.

În concluzie, realitatea, deși se tot încearcă ascunderea ei în spatele unor declarații convenabile și vehemente, este doar una: atât timp cât cei din CCR sunt desemnați politic, în funcție de ponderea politică din momentul expirării mandatelor din CCR, niciodată nu vom putea să vorbim despre independență în decizii. Soluția: CCR să aibă componență desemnată de forurile magistraților, deși nici în acest caz nu poate garanta cineva că opțiunile politice, pe care fiecare om le are, nu s-ar manifesta și în rândul componenților Curții. Măcar putem pleca de la prezumția de nevinovăție.

Niciun politician ajuns la putere nu vrea să piardă controlul asupra CCR. Odată ajuns în minoritate în Parlament, fiecare politician va spune că CCR este controlată de majoritate, iar deciziile nu sunt independente, exclusiv proconstituție, ci doar în favoarea majorității care a înclinat balanța din CCR.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596