Alianța PNL-USR-PLUS din Prahova. Unii pierd locuri eligibile, alții credibilitate. NOI… ce câștigăm?

S-a scurs o zi de la anunțarea oficială a noii alianțe electorale. Prahova este primul județ unde PNL și USR-PLUS au confirmat că vor colabora.

Știrea inițială și detaliile formei în care vor colabora aceste formațiuni au fost publicate AICI. Conferința de presă poate fi văzută AICI.

Este o alianță atipică, pentru că nu vor colabora în toate localitățile prahovene, ci doar în câteva. Sopul declarat: să scape județul de PSD. Atât? Facem și noi CEVA CONCRET pentru prahoveni?

Din momentul în care am transmis în direct coferința, am urmărit timp de 24 de ore sutele de comentarii, cele mai multe dintre reacții fiind destul de ușor de intuit. Să detaliem, începând cu atmosfera de la partide, apoi cu ce spun prahovenii:

Reacția PSD, ca să începem cu cei vizați de scopul alianței de dreapta. Nu le convine, pentru că anticipează o campanie agresivă, prin felul în care USR critică, contrabalansând astfel noncombatul PNL de până acum.

Există și părți aparent favorabile PSD, pentru că experiența a demonstrat că nicio alianță politică nu însumează toate voturile pe care partidele le-ar fi luat, dacă ar fi mers separat. Există acea categorie care niciodată nu va tolera asocierea de imagine cu o formațiune pe care până mai ieri o critica. Și dacă nici USR Prahova nu a dat cu bâta în PNL, încât și PSDul a devenit invidios, atunci cine?

PNL. E bine și nu prea pentru liberali. Se bazau pe procente de peste 40%, dar a venit pandemia… Au avut și o imagine dezastruoasă în administrația ploieșteană, însă aici par să fi compensat deja prin readucerea la vatră a lui Andrei Volosevici, fostul primar având parte de o notorietate care ar fi putut să-l scoată primar, chiar și din poziția de independent. E drept că fără o majoritate în Consiliul Local nu ar fi putut realiza mare lucru, dar măcar am fi avut un primar vioi. Proiectele nu ar fi trecut, însă distracția era garantată pentru 4 ani. E fix ceea ce nu ne trebuia, după alți 4 ani de declin din toate punctele de vedere.

Acum, PNL va avea câteva consilii locale, unde locurile vor fi împărțite în mod egal cu USR, în sistem fermoar, unul dintr-o parte, urmat de unul de la aliați. Se pune că PNL cam pierde la numărul de consilieri locali. Ar fi obținut USR-PLUS asemenea procente? La fel de corectă este întrebarea și în cazul PNL? Ar fi mai obține PNL, pe 27 septembrie, peste 40%? Rezultatele ultimelor două runde electorale, respectiv parlamentarele și prezidențialele ar fi indicat PNL în avantaj.

Ca și PSD, PNL este un partid vechi, rotit sub o formă sau alta prin diverse etape ale guvernărilor. Și asta din punctul de vedere al celor care ar fi dorit o schimbare, ceva nou și fără pată în politica românească. Nefiind naivi, încât să credem că USR-PLUS ar fi fost un templu al virginilor din politică, cel puțin la modul declarativ ei au susținut că reprezintă alternativa. Oricum, tot erau altceva. Vom vedea dacă mai sunt, deși primul pas este făcut deja în afara ariei de acoperire a ceea ce au promovat.

După cum spuneam, ultimele runde electorale au arătat că alianța USR-PLUS s-a încadrat la stadiul de promisiune cu viitor incert. Nici de la ei nu au lipsit scandalurile politice, luptele interne, acuzațiile că schimbările de fac în mod nedemocratic etc.. Alianța a continuat însă cu mesajele despre schimbare. Iată că a venit momentul să probeze…

Fără alte comentarii, cităm un fragment relevant din conferința de presă de ieri – Mihai Polițeanu, lider USR Prahova: ”În politică se mai fac și compromisuri, uneori acestea fiind necesare pentru a ne atinge scopurile.” Buuuun! Nu spunem că nu este așa, dar ca mesaj este fix ceea ce nu voiau să audă cei care compun electroratul USR-PLUS. Se pierde esența campaniei USR-PLUS. De aici și sutele de reacții, multe dintre ele prin mesaje vehemente, care arătau dezamăgirea (comentariile relevate sunt în link-ul de la conferința de presă).

Era imposibil ca o asemenea alianță să mulțumească pe toată lumea care deja avea o opțiune politică. Rămâne în discuție poate cel mai important segment, cel al nehotărâților. Cum îi vor convinge, cum îi vor scoate la vot?

Este ”să scăpăm de PSD” un mesaj corect, de actualitate? Sondajele arată că PSDul nu reușește să se ridice de la pragul de aproximativ 20%, pe care catastrofa politică Liviu Dragnea l-a generat. A fost finalul apoteotic de sub Dăncilă, iar acum mandatul interimar al definitiv nestrălucitorului Ciolacu. Nu doar cei trei se fac vinovați de situația social democraților, lista fiind atât de lungă, dar deja o cunoașteți foarte bine.

Așadar, cu un PSD străveziu electoral, dar încă înfipt bine prin administrațiile electorale, românii așteaptă mesaje care vorbesc despre programe, despre cum să ieșim cât mai puțini șifonați din criza economică, cea care nici nu a început încă, dar care este o certitudine pentru finalul de an și pentru ceea ce va să vină la anul.

Pe cine să mai intereseze de PSD, cu excepția electoratului fidel? Asta e problema majoră a României? Nu partidele celelalte scapă țara de PSD, ci electoratul, însă cu o condiție: să fie convins că merită!

Revenind la politica prahoveană, nu ai cum să nu te întrebi dacă există. Vă propunem în următoarea perioadă un ”radar politic”, o rubrică în care vom monitoriza postările celor care cred că au ceva să vă transmită.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596