Curtea de apel București a suspendat reorganizarea Finanțelor. Ministrul Cîțu este suspectat că a desfiinţat Direcţia Juridică pentru a evita un proces cu tatăl său

Reorganizare necesară sau motivată de interese? Un scandal de proporții a izbucnit la Ministerul Finanțelor, după ce ministrul Florin Cîțu a fost suspectat că se află în conflict de interese cu ministerul pe care îl conduce.

Conform Digi 24, Cîţu a fost acuzat că ar fi desfiinţat Direcţia Generală Juridică din ministerul pe care îl conduce, pentru a evita un proces în care este parte tatăl său. Terenul de 50 de hectare de lângă pârtia de schi Voineasa ar fi fost retrocedat familiei Cîţu. Retrocedarea este acum subiect de proces, iar statul român ar trebui să fie apărat chiar de ministerul condus de Cîţu, care ar trebui să se judece cu părinţii ministrului.

Virgil Guran, consilierul premierului, precizase pentru Mediafax, la începutul lunii iunie, faptul că primul ministru a fost înștiințat despre suspiciunile care planează asupra lui Cîțu, fiind dispuse verificări.

Judecătorii CAB au admis o cerere depusă în instanţă de Ciprian Sebastian Badea, şeful Direcţiei Generale Juridice din cadrul Ministerului de Finanţe, stabilind următoarele:

Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării Hotărârii Guvernului nr. 380/2020 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408/18.05.2020, în ceea ce priveşte Art. I pct. 3 – Anexă, referitor la desfiinţarea Direcţiei Generale Juridice şi înlocuirea acestei structuri cu două noi structuri – Direcţia Juridic şi Reglementare şi Direcţia Contencios, până la pronunţarea instanţei de fond.

Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului ca neîntemeiată.

Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 4.020 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24.06.2020”, se arată în decizia Curții de Apel.

Imediat după aflarea deciziei CAB, premierul Orban a comentant cel puțin ”interesant”, fiind citat de Agerpres. Orban le ”recomandă” magistraților să judece cu ”mai multă atenție”, ca nu cumva să pună piedici în reforma administrativă:

Este vorba despre o suspendare care este decisă până la judecarea de fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură.

Eu cred că managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar.

Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine.

Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă.”

România continuă să aibă o problemă majoră: deciziile instanțelor sunt comentate, în funcție de cum le convine părților implicate. Mai grav este când o autoritate publică face acest lucru, deși reprezentatntul ei vine din zona care tocmai asta susținea: deciziile instanțelor nu se comentează, pentru a nu afecta independența justiției.

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău