ODAmaD00NDAmaGFzaD1jMGUzMDNmMDA3Y2E2ZjMzOWJhZjRjMDkxYzMyYjE2ZA.thumb_d49f6.jpg

Apar schimbări pentru cei care şi-au modificat reşedinţa cu mai puţin de 90 de zile înaintea scrutinului şi pentru candidaţii din comunele mici.

Pentru acest proiect Guvernul îşi angajează răspunderea, iar procedura trimiterea lui Parlament, unde a ajuns în prima zi a acestei săptămâni.

Executivul impune condiţii pentru alegătorii care şi-au modificat reşedinţa cu mai puţin de 90 de zile înaintea scrutinului, dar şi pentru candidaţii din comunele care au mai puţin de 500 de locuitori.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Argumentele Guvernului pentru proiect şi pentru necesitatea promovării prin angajarea răspunderii sunt nivelul ridicat de nemulţumire din societatea românească, susţinerea covârşitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, faptul că în tradiţia democratică a României condiţia majorităţii pentru alegerea primarilor reprezintă un element al patrimoniului electoral, dar şi timpul scurt rămas pentru pregătirea alegerilor.

”În cazul în care unul dintre candidaţii la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul situat pe locul următor”, se mai arată în proiectul de modificare a legii, care prevede şi că, dacă o astfel de situaţie se produce în cazul unuia dintre candidaţii aflaţi în situaţia de balotaj, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar pe celălalt candidat”, se precizează în proiect.

O altă prevedere face referire la persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului. Ele își pot exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară. 

Problema cea mai mare a proiectului a fost alegerea în două tururi, ceea ce a determinat reacții radicale ale politicienilor. În funcție de interese, aceștia amenință actuala garnitură guvernamentală cu moțiunea de cenzură, considerând că schimbarea regulilor în timpul jocului nu face altceva decât să întărească puterea PNL.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg