Revoltă în USR Prahova. Deputatul Rădulescu: ”Sunt solidar cu toți membrii filialei Prahova excluși abuziv”

0
15896091_1835044216777937_5235928675084093247_o_54bae.jpg

15896091_1835044216777937_5235928675084093247_o_54bae.jpg

Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, a semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii partidului, în special președintelui Barna, în care critică excluderile pe care le consideră abuzive și care s-au produs inclusiv în filiala USR Prahova.

Postarea deputatului USR, Dan Rădulescu, pe Facebook:

Am semnat, alături de colegi din toată țara, această scrisoare deschisă, un ultim semnal de alarmă, până la urmă, din două motive – pe de o parte, cu speranța că, în urma acestui nou demers, lucrurile se vor așeza pe făgașul normalității în USR, pe de alta, din solidaritate cu toți membrii filialei Prahova excluși abuziv de-a lungul timpului, exact precum colega Oli Ardelean, doar pentru a satisface orgolii mărunte și a reduce la tăcere vocile incomode: Mariana Lungan, membru fondator și un adevărat avertizor de integritate, Florian Ilie, Alexandru Daraban, Sonke Martin, Gabriel Mureșan, Cristian Ghinea.

Ieri, Biroul Național al USR a exclus din partid, după trei ore de dezbateri, un membru al Biroului Județean Ilfov, pentru o postare pe Facebook.

Pe ordinea de zi, stabilită de președintele Dan Barna, se aflau sesizări la adresa a 6 membri USR, toți cu poziții critice față de diferite decizii ale conducerii partidului.

Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 24, când o parte dintre membrii Biroului Național părăsiseră sala, iar acesta și-a pierdut cunoștința.

Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene.

De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează.

Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind ”potențial”.

Genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva.

Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor.

Noi, semnatarii acestui apel, considerăm că avem o responsabilitate față de cetățeni să semnalăm derapajele din USR și să apărăm membrii, când drepturile lor nu sunt respectate.

Ne-am asumat în fața electoratului că vom fi un altfel de partid și ne vom ține această promisiune.

Mai mulți colegi și-au anunțat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire.

Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic.

Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa.

Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii.

Avem un întreg an de campanii și alegeri în fața noastră, în care nu va fi vorba despre noi, ci despre cum salvăm România din criza în care se află.

USR trebuie să revină la construcție, nu să se îndrepte spre demolare.

Avem o responsabilitate față de membri și față de România să dăm o alternativă credibilă pentru guvernarea la nivel local și național.

În perioada următoare vom veni cu acțiuni concrete, care să întoarcă partidul din drumul răfuielilor politice spre nevoile cetățenilor, care așteaptă de la noi politici publice și rezultate electorale.

Solicităm Echipei Barna:

1. Să includă pe ordinea de zi a proximei ședințe de Birou Național USR și să adopte o decizie de anulare a sancțiunii disproporționate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu și decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzațiile publice de soroșism la adresa întregului partid și de cheltuire discreționară și ilegală a unor sume de bani în timpul campaniei electorale, urmată de preluarea largă a acestor acuzații de către mass-media, membrul USR nu a fost sancționat, considerându-se că excluderea este o sancțiune disproporționată față de faptă);
2. Să explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a ședințelor Biroului Național USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai echipei Barna;
3. Să includă pe ordinea de zi a ședințelor viitoare ale Biroului Național USR, începând cu proxima, dezbateri ale sesizărilor în funcție de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenenței persoanelor reclamate la diverse grupări din partid;
4. Să dezavueze comparația făcută de un membru al Biroului National USR (BN) între membrii USR observatori la ședințele BN și membrii mișcărilor fasciste;
5. Să înceteze hărțuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna;
6. Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate și asumarea răspunderii politice, nu de vendetă față de vocile critice interne.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău