benzen-ploiesti_6a3cb.jpg

Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, atrage din nou atenția asupra poluării cu substanțe periculoase. Potrivit acestuia, în luna noiembrie ploieștenii au respirat, cu toții, 16 zile de benzen!

”Dacă pe cei mari, se pare că-i interesează mai puțin treaba asta, ce se întâmplă, însă, cu benzenul respirat de copii? Este o limită a benzenului suficient de mică?

Benzenul este o cauză majoră a leucemiei la copii și a altor tipuri de cancer hematologic. Prichindeii, aflați în diferite stadii de dezvoltare, au factori de risc fizici unici atunci când sunt expuși la toxinele din mediu, inclusiv la benzen, datorită nivelului de mobilitate, consumului de oxigen, producției hormonale și creșterii generale.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

După absorbție în organism, benzenul este metabolizat în ficat, ceea ce duce la producerea metaboliților săi, precum oxidul de benzen, fenolul, benzochinona și muconaldehida, care suferă un metabolism suplimentar în măduva osoasă pentru a forma o benzochinonă. Numeroase studii au arătat că mulți dintre acești metaboliți ai benzenului sunt direct responsabili atât pentru efectele sale citotoxice, cât și pentru cele genotoxice! În măduva osoasă, formarea benzoquinonei din metabolizarea benzenului produce mielotoxicitate, provoacă daune în celulele hematopoietice, perturbări cromozomiale, induce stresul oxidativ etc.

Ei, bine, expunerea umană la benzen produce cancerul hematologic și o gamă largă de efecte necanceroase adverse, inclusiv erori funcționale ale sistemului respirator, nervos, ale sistemului imunitar, probleme hematologice, hepatice, renale, cardiovasculare și reproductive. În plus, este redusă rezistența organismului la infecții și se pot produce perturbări cromozomiale.

Dacă ceea ce ați citit până acum vi s-a părut un pic prea didactic și enervant, vă invit să recitiți documentul oficial al Institutului Național de Sănătate care confirmă cele mai negre scenarii...” a scris Dan Rădulescu pe pagina de facebook.

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Din anul 2013 face parte din echipa Observatorul Prahovean. Spune că mai are multe lucruri de învățat, nu s-a plictisit și nu vrea să facă altceva.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg