Dan Rădulescu, USR Prahova: ”În luna noiembrie am respirat, cu toții, 16 zile de benzen!”

0
benzen-ploiesti_6a3cb.jpg

benzen-ploiesti_6a3cb.jpg

Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, atrage din nou atenția asupra poluării cu substanțe periculoase. Potrivit acestuia, în luna noiembrie ploieștenii au respirat, cu toții, 16 zile de benzen!

”Dacă pe cei mari, se pare că-i interesează mai puțin treaba asta, ce se întâmplă, însă, cu benzenul respirat de copii? Este o limită a benzenului suficient de mică?

Benzenul este o cauză majoră a leucemiei la copii și a altor tipuri de cancer hematologic. Prichindeii, aflați în diferite stadii de dezvoltare, au factori de risc fizici unici atunci când sunt expuși la toxinele din mediu, inclusiv la benzen, datorită nivelului de mobilitate, consumului de oxigen, producției hormonale și creșterii generale.

După absorbție în organism, benzenul este metabolizat în ficat, ceea ce duce la producerea metaboliților săi, precum oxidul de benzen, fenolul, benzochinona și muconaldehida, care suferă un metabolism suplimentar în măduva osoasă pentru a forma o benzochinonă. Numeroase studii au arătat că mulți dintre acești metaboliți ai benzenului sunt direct responsabili atât pentru efectele sale citotoxice, cât și pentru cele genotoxice! În măduva osoasă, formarea benzoquinonei din metabolizarea benzenului produce mielotoxicitate, provoacă daune în celulele hematopoietice, perturbări cromozomiale, induce stresul oxidativ etc.

Ei, bine, expunerea umană la benzen produce cancerul hematologic și o gamă largă de efecte necanceroase adverse, inclusiv erori funcționale ale sistemului respirator, nervos, ale sistemului imunitar, probleme hematologice, hepatice, renale, cardiovasculare și reproductive. În plus, este redusă rezistența organismului la infecții și se pot produce perturbări cromozomiale.

Dacă ceea ce ați citit până acum vi s-a părut un pic prea didactic și enervant, vă invit să recitiți documentul oficial al Institutului Național de Sănătate care confirmă cele mai negre scenarii…” a scris Dan Rădulescu pe pagina de facebook.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău