Nemernicia s-a născut în Parlamentul României – sunt impozitate pensiile speciale, dar nu și ale parlamentarilor și aleșilor locali

0
pensiile-speciale-ale-magistratilor-au-fost-majorate-in-luna-august_13ea8.jpg

pensiile-speciale-ale-magistratilor-au-fost-majorate-in-luna-august_13ea8.jpg

Senatul a adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege promovat de ministrul PSD al Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind impozitarea pensiilor speciale. 

Proiectul nu îi vizează și pe parlamentari sau pe aleşii locali, deși inițiatorul, Eugen Teodorovici, l-a prezentat ca fiind  „o măsură de justiţie socială”. PNL propusese ca pensiile speciale de peste 5000 de lei să fie impozitate cu 90%, în marjă intrând și parlamentarii sau aleșii locali. Cum amendamentul nu a fost aprobat, categoriile menționate nu vor fi afectate, iar senatorii se pun la adăpost de o măsură justă, în condițiile în care oricum primesc aceste sume suplimentare, pentru care nu au contribuit la buget.  

Au fost 76 voturi „pentru” şi 16 abţineri. Astfel, sunt vizate pensiile de peste 7.000 de lei. Mai exact, pensiile cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei vor fi taxate cu 30%, iar cele de peste acest prag cu 50%. Măsura are un impact bugetar pentru anul viitor de aproximativ jumătate de miliard de lei.

„Ştim foarte bine că în România sunt mai multe categorii de pensionari, ştim foarte bine că unii dintre ei primesc pensia fără să fi contribuit nici măcar cu un leu pentru acea pensie, ştim că azi avem în plată pensii de 15.000 de euro şi multe astfel de distorsiuni în această zonă. Este un act care, spunem noi, face dreptate şi justiţie socială. Asta cred că este menirea oricărui guvern, indiferent de culoarea politică a acestuia”, a declarat în plen ministrul PSD de Finanţe.

Florin Cîțu, PNL: „Da, se vine cu un proiect de lege care taxează indemnizaţiile, pensiile speciale, ceea ce noi spuneam de ani de zile că ar trebui să dispară pentru că cifra pe care o plătim anual de la buget este de aproape 2 miliarde de euro pentru aceste pensii, unde nu este contributivitate, aşa cum spune ministrul Finanţelor Publice. Oameni care primesc bani şi care nu au contribuit cu nimic.

Proiectul vine în direcţia bună dar nu merge până la capăt pentru că pensiile speciale ale parlamentarilor nu sunt incluse, ca să vedeţi cât de ipocrit este iniţiatorul. Face un proiect de lege dar pe el se scoate din acest proiect de lege. De aceea am făcut amendament care include şi pensiile speciale ale parlamentarilor şi sper să îl votaţi când vine momentul amendamentelor şi cu impozitare mai mare. Pentru că nu trebuie impozitate doar cu 30%, pensiile speciale trebuie să dispară din România şi toate pensiile trebuie să fie trecute pe un sistem de contributivitate. Nu mai avem nevoie de două Românii, doar de o singură Românie.”

Votul final va fi în Camera Deputaților, însă este puțin probabil ca proiectul să sufere modificări.

pensiile-speciale-ale-magistratilor-au-fost-majorate-in-luna-august_5934c.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău