alde-pnl-psd-consiliul-judetean-prahova_7d18a.jpg

Eventuala ieșire de la guvernare a ALDE, variantă vehiculată intens la nivel național, ar conduce la o situație deloc confortabilă pentru social-democrați în Prahova. PSD ar pierde majoritatea simplă în Consiliul Județean și în Consiliul Local. Pe de altă parte, ALDE ar putea pierde funcții importante în direcțiile deconcentrate și la nivelul unor companii de stat. 

Discuțiile legate de ieșirea de la guvernare a formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu s-a rostogolit și în Prahova, unde deja spiritele s-au încins.

Primul zvon lansat a fost o eventuală demisie a ministrului Mediului, funcție deținută, în prezent, de Grațiela Gavrilescu, președintele ALDE Prahova. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ruperea alianței PSD - ALDE ar avea însă efecte mult mai mari în teritoriu, unde în prezent cele două formațiuni politice formează majoritate în mai multe Consilii Locale. 

În Consiliul Local Ploiești, formațiunea condusă de Tăriceanu a obținut la alegerile locale din 2016 patru mandate, în timp ce PSD - 11, PNL - 10, iar PMP - 2.

Dacă un astfel de scenariu se confirmă, social-democrații nu vor mai putea forma majoritate simplă în Consiliul Local, iar balanța ar putea să se încline în favoarea PNL.

Aceeași situație este și la Consiliul Județean Prahova, unde ALDE deține, în baza alegerilor din 2016, patru mandate de consilieri. Și în acest caz, PSD ar pierde majoritatea simplă.

În schimb ALDE ar putea să își mențină funcțiile de viceprimar al Ploieștiului și vicepreședinte al Consiliului Județean, având în vedere că, în acest caz, încetarea mandatului intervine cu două treimi de voturi, variantă plauzibilă numai în cazul în care PSD și PNL ar forma o nouă majoritate. Un astfel de scenariu este exclus momentan, însă nimeni nu poate garanta că nu vor exista și astfel de jocuri de culise.

Totodată, o ieșire de la guvernare a formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu ar putea conduce și la o serie de schimbări din funcțiile de conducere la nivelul unor deconcentrate.

Chiar dacă oficial directorii din instituții au dat concurs pentru numirea pe funcție, neoficial s-a vorbit de oameni sprijiniți politic  la nivelul Gărzii de Mediu, APM, Inspectoratul Școlar, AJOFM, precum și la nivelul unor direcții din cadrul CJ Prahova, precum și în cazul unor companii cu capital de stat. 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg