ffgs_6c126.jpg

Atunci când politicienii iau poziții publice față de o problemă, care în spate ascunde cel puțin un interes, spun doar jumătatea de adevăr, cea convenabilă lor. Efectul acestor luări de poziție este inducerea în eroare prin manipulare. Popular se numește minciună.

Exemplu: Raluca Turcan (PNL) plânge de grija românilor, împovărați de rate, din cauza ”taxei pe lăcomie”, o mizerie electorală marca Dragnea & Vâlcov. Indiscutabil, respectiva taxă chiar fost o manevră electorală, care încă produce efecte. Pe fond, lăcomia băncilor este indiscutabilă, însă în economia de piață nu așa se reglează lucrurile, cum au încercat doi golani. 

”Acum, pentru că nu-l mai are ca şef direct pe Darius Vâlcov şi ar putea decide şi el câte ceva, Teodorovici ar trebui să elimine imediat toate taxele aberante introduse prin Ordonanţa Lăcomiei. Poate a înţeles şi el că din cauza sufocării economiei, bugetul de stat are tot mai mari probleme de finanţare, iar mediul economic a fost puternic lovit de OUG 114”, a scris, vineri, pe Facebook, Raluca Turcan.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”Din Ordonanţa Lăcomiei au rămas în continuare în vigoare taxe toxice pentru sectorul energetic sau pentru cel bancar. Fără eliminarea acestora, românii vor continua să plătească facturi tot mai mari de la o lună la alta. Eliminarea taxelor din Ordonanţa Lăcomiei ar crea premisele ca preţurile să nu mai crească atât de puternic în perioada următoare”, a mai scris Turcan.

Ceea ce spune Turcan este corect, dar reprezintă doar jumătatea de adevăr, în cazul de față fiind mai puțin important ce câștigă sau pierde românul de rând, ci ce câștigă cei care conduc din embra economiei minunata colonie în care trăim. 

Legea dării în plată, votată în Parlament și promulgată, deci constituțională, nu a produs totuși efecte. De ce? Pentru că instanțele au dat câștig de cauză băncilor, nu românilor care au fost supuși schimbării regulilor în timpul jocului. Ratele au fost modificate unilateral prin voința instituțiilor financiare bancare. Unii dintre români nu au mai făcut față, așa apărând necesitatea legii dării în plată. Doar că, legea avea o lacună: nu erau precizate clar condițiile de impreviziune, așa că te aflai în impreviziune doar dacă mureai. În rest, câștig de cauză aveau doar băncile. Parlamentul a venit cu această completare clară a condițiilor, iar domnii politicieni ai opoziției au contestat imediat la CCR. Cum să câștige omul de rând în fața băncilor? Cum să câștige sclavul în fața stăpânirii?

Nu am detaliat aceste condiții, ele făcând obiectul unui alt material de presă, însă dorim să aflăm de la politicieni precum doamna Turcan dacă sesizarea la CCR a fost din proprie inițiativă sau prin ordin pe unitate. În această situație, mai este cazul să plângeți pe umerii românilor împovărați de rate pentru ale căror modificări nu au avut niciun cuvânt de spus? În fapt, pentru cine jucați această carte, pentru românul de rând sau pentru cei care vă ordonă încotro trebuie să o luăm? Gândiți-vă bine înainte de a răspunde, luând în calcul faptul că în pofida tuturor nenorocirilor și nelegiuirilor făcute de PSD, PNL-ul tot pe la 20 și ceva la sută se află. Nu vă spune nimic asta? Vă dăm un indiciu: românii chiar nu mai sunt atât de ușor de păcălit.

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Claudiu Vasilescu
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg