Explicația accidentului ecologic din Ploiești provocat de Vega. Sute de mii de tone de otrăvuri, lăsate la întâmplare. VIDEO cu drona

0
61729965_2329347124014308_1582929468459057152_n_0d78f.jpg

61729965_2329347124014308_1582929468459057152_n_0d78f.jpg

Strada Poieniței din Ploiești a fost inundată vineri seara cu reziduuri petroliere refulate din canalizarea unde deversează rafinăria Vega apele uzate (detalii și imagini AICI). Deputatul USR, Dan Rădulescu, explică pericolul la care sunt supuși ploieștenii și locuitorii comunelor limitrofe din cauza batalurilor din care se revarsă otrava.

Postarea deputatului USR de Prahova, Dan Rădulescu:

Un accident ecologic previzibil.

Reziduurile petroliere din incinta rafinăriei Vega au confirmat prognozele specialiștilor!

Întreaga zonă are potențialul unei adevărate bombe ecologice!

Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute, în zona rafinăriei Vega, confirmă posibilitatea unui dezastru ecologic de proporții majore, ajuns la apogeu, după aproape 80 de ani de acumulare a sute de mii de tone de otrăvuri lăsate de izbeliște, infiltrate în sol, difuzate în aer sau refulate de apa pluvială – gudroane acide, acid sulfuric, diverse fracții petroliere.

Dar, mai înainte, să vedem care este situația:

Batalurile din cadrul Rafinăriei Vega Ploiești se întind pe o suprafață de peste 83.000 mp.
Cam cât 1.500 de apartamente, să zicem…
Dar, vă invit să le vedeți de sus:

https://www.observatorulph.ro/exclusiv/99811-bomba-ecologica-din-rafinaria-vega-ploiesti-filmata-cu-drona-imaginile-care-surprind-amploarea-poluarii

Aici sunt depozitate reziduuri petroliere ce conțin gudroane acide în cantități de peste 270.000 metri cubi! Ele sunt rezultatul procesului de rafinare cu acid sulfuric și hidroxid de sodiu a fracțiilor mai grele de petrol lampant, motorină și uleiuri. În aceste rezervoare se regăsesc produse și compuși cu hidrocarburi, precum și nămol format din deșeuri petroliere. 
Apa de ploaie colectată de pe suprafață acestora este pompata în sistemul de canalizare al rafinăriei.
O parte dintre bataluri sunt conectate și separate numai de frontiera digurilor, marginile digurilor acestora fiind uneori sub nivelul depozitelor.

Gropile, după cum s-a văzut, au ajuns la capacitatea lor maximă de stocare. Apa de ploaie colectată de pe bataluri este evacuată, în cascadă, de la un batal la altul, de unde curge în separatorul de ulei principal și este evacuată în canalizarea rafinăriei.
Gudroanele și apa de la suprafața batalurilor sunt extrem de acide, având un pH de 2 și sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană, pentru mediu și pentru infrastructură!
Sunt informații că există fisuri și spărturi în digurile de la bataluri. Aceste bataluri conțin SO2 care sunt menținuți în aceste reziduuri cu ajutorul unui strat de apa turnat peste ele.

Ce se întâmplă în oraș?

În ultima perioadă, au fost efectuate zeci de analize ale calității aerului și ale apei din precipitații căzute la sol. Cu alte cuvinte, cum s-ar zice, am făcut treaba pentru care sunt plătiți cei de la Agenția de Mediu sau Direcția de Sănătate Publică.
Astfel, au fost confirmate sesizările populației precum că, în zona de nord a orașului, în vecinătatea rafinăriei VEGA, au fost semnalate, de nenumărate ori, concentrații mari ale unor gaze toxice. Cu toții am simțit, zile la rând, un miros puternic de sulf, de hidrogen sulfurat, substanțe care au alterat calitatea aerului într-un mod extrem de grav, în sensul că acesta devenea irespirabil, creând senzația de sufocare.

Ce înregistrează, în tot acest timp, cu celebrele stații de monitorizare ale calității aerului din Ploiești?

În mod surprinzător, ele au indicat, fix în această perioadă, că beneficiem de un aer extrem de curat, cu concentrații ale dioxidului de sulf de 35 de ori mai mici decât limita maximă admisibilă, așa, ca și cum am fi fost într-o zonă montană…

În schimb, măsurătorile independente au constatat o serie de deversări majore de sulf în atmosferă, în zona de nord a Ploieștiului…

Vă mai amintiți analizele apei de ploaie pe care le-am prezentat acum ceva vreme?

https://www.observatorulph.ro/…/109246-ploaia-acida-de-anul…

Acestea arătau, încă de pe atunci, atunci prezența unei cantități foarte mari de sulf în stropii care ne loveau asiduu umbrelele, mașinile, viețile…

Un pic de chimie:

Pe de altă parte, toți compușii organici cu sulf eliberează sulful în aer, SO2 sau SO3 și, apoi, dacă sunt îndeplinite condiții de umiditate ridicată (H2O în cantități mari), SO3 formează acidul sulfuric (H2SO4), iar SO2 se transformă în SO3 și, de asemenea, mai formează și acidul sulfuros (H2SO3). Sulful, va forma, la rândul lui, cu apa, hidrogenul sulfurat (H2S), mai ales în prezența metalelor pe care le corodează cu formare de hidroxizi ai metalului și oxizi.

Cu alte cuvinte, poluanții se transformă în compuși toxici cu miros greu, sufocant, ce ard căile respiratorii, la propriu!

Deși am prevenit autoritățile de mult timp, prin numeroase semnale de alarmă – interpelări, declarații publice și politice – nu s-a luat nicio măsură concretă pentru a preveni aceste situații!

Dezastrul ecologic produs după inundațiile din Ploiești, a arătat clar, încă o dată, instabilitatea și insecuritatea depozitelor de reziduuri petroliere, care nu respectă nici măcar cerințele minime de izolare a lor față de mediul înconjurător!

Sute de mii de tone de otrăvuri sunt lăsate complet la întâmplare, inconștient, să se disperseze în atmosferă, ucigând, lent și tăcut, locuitorii Ploieștiului și pe cei din zona periurbană!

Dată fiind gravitatea situației, răspândirea acizilor și a produselor petroliere în curțile oamenilor, pe străzi, peste tot, pe o suprafața atât mare, solicit instituțiilor specializate să ia măsuri drastice pentru a nu periclita securitatea sănătății populației!

Iar poluatorului, să ia măsuri concrete, imediate, pentru ecologizarea batalurilor, de care, răposatul Patriciu, nu s-a ocupat nici măcar o zi!

Să investească, rapid, în proiecte de mediu pentru comunitate, sustenabile, nu în comunicate de presă!

Asta pentru că sănătatea oamenilor, a noastră, a tuturor, e mai importantă decât biznisul!

Directorului Gărzii de Mediu, care a ridicat din umeri, că nu are ce face, îi transmit că, ba da, are ce face: își poate da demisia!

Să se ia de mânuță cu tov. Grațiela Leocadia Gavrilescu și cu tov. Diaconu, de la Agenția de Mediu și să plece, cu toții, în Insula Paștelui, la loc, luminat, cu verdeață și aer curat!

Pe banii lor, însă, nu pe ai contribuabililor, cum obișnuiește tov. ministru!

sursa foto:observatorulprahovean

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău