fbpx

stefanescu-psd-va-da-oug-pe-amnistie-si-gratiere-563872.jpg

Principala temă națională a devenit iminența adoptării OUG pentru amnistie și grațiere, PSD recunoscând oficial că își asumă această decizie.

Astfel de decizii se iau peste tot în lume. Nu România a inventat amnistia și grațierea și nu este nici prima, nici ultima care le va adopta.

Unde apare problema? Sunt două temeri majore, care au adus nemulțumirea contestatarilor Ordonanței. În primul rând se vorbește despre un număr impresionant de persoane care ar putea să iasă din închisori și să recidiveze. Este riscul oricărei măsuri de acest fel, pe care societatea nu este dispusă să îl asume. 

A doua problemă a fost generată de faptul că Ordonanța va fi dată cu dedicație, nu doar pentru liderul PSD, nici măcar pentru apropiați de-ai lui, ci pentru o parte semnificativă din actuala clasă politică.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL: ”Cele trei ar fi variantele de amnistie pentru cei condamnați până la 5 ani, până la 8 ani, sau până la 10 ani. Cred că, mergând pe o moderație, va fi până la 8 ani că să se poată salva la pachet și domnul Dragnea și domnul Vâlcov. Iar cele două variante erau până de Crăciun sau după Sf. Ioan.”

Cătălin Rădulescu, deputat PSD:” Nu numai că e necesară. Nu mă aștept să audă nici marii mentori ai partidului meu, sigur unii sunt foarte pricepuți, cu ghilimelele de rigoare, dar m-am saturat să tot vorbesc despre un lucru care trebuie făcut.

Dan Barna, președintele USR: Îi solicitam preşedintelui României săutilizeze la maximum atribuţiile legale pe care le are și să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare ședință de guvern. Participarea domniei sale la șdințele de guvern ar putea să blocheze adoptarea unei ordonanțe.”

Strict tehnic vorbind, în limitele democratice, partidele, alianțele aflate la guvernare pot lua legal o astfel de măsură. O vor face asumat, iar singura consecință va fi decontul de la urne, la următoarele runde de alegeri. Tot strict tehnic, opoziția nu se poate opune, decât la modul declarativ. De menționat este faptul că multora din opoziție le convine situația, având în vedere dosarele unora din rândurile celor care acum nu mai sunt la guvernare. 

Opoziția ar putea să mai vină și din stradă, așa cum s-a întâmplat în 2017. Doar că, dacă strada va fi anemică, oricât de bine intenționată ar fi, tot regulile democrației spun că 100 - 150 de mii de oameni nu își pot impune voința în fața unor milioane care au votat și care au legitimat actuala alianță să guverneze. Dacă există însă mult mai mulți care se vor mobiliza, atunci situația s-ar putea schimba, iar strada să aibă un cuvânt de spus.

Președintele Iohannis, oricât de mult ar tergiversa, ar întoarce-o, s-ar opune, tot ar fi nevoit să joace cum îi cântă partitura guvernametală.  

Democratic povestea se reglează la vot. Practic au mai existat și revoluții, atunci când derapajele au devenit majore. Totul depinde de cât de mare va fi gradul de iritare în rândul populației, iar asta se va vedea la momentul iminentei adoptări a Ordonanței. Pe internet, vitejia este de mii de ori mai mare decât cea din stradă...

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Macheta-Paste_CONPET-970x250px_e5752.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg