padure-protejata-plopeni-baicoi-dacica-stejar-libelula.jpg

Situată la nici 15 kilometri de Ploiești, Pădurea Plopeni face parte din Situl Natura 2000, Pădurea se întinde pe raza orașului Băicoi, la limita dinspre orașul Plopeni, fiind învecinat pe latura estică cu DJ 100D (Ploiești-Cocorăștii Mislii). Suma acordată de UE în 2014, pentru un plan de management în zonă, s-a cifrat la peste 320.000 de euro, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 490.000 de euro.

 

Cei care vor să ajungă în această zonă pot alege DN1 – Păulești – Plopeni. Din punct de vedere forestier, pădurea se află pe raza Ocolului Silvic Slănic. Inițial, pădurea a beneficiat de regimul de arie naturală protejată pentru un singur tip de habitat de interes comunitar (Păduri subatlantice şi medioeuropene de stejar sau stejar cu carpen din Carpinion betuli). Ulterior însă s-a descoperit că încadrarea a fost greșită, motiv pentru care s-a stabilit că este vorba de „păduri dacice de stejar și carpen”. Aici, temperatura cea mai ridicată din an se înregistrează în luna iulie: 21,8 grade Celsius. Prin urmare, într-o zi toridă de vară, vă propunem o excursie în pădure. Din suprafața totală de 91 de hectare, 88,8 hectare reprezintă zonă protejată de interes național, potrivit site-ului Ministerului Mediului.

Specialiștii din domeniu au descoperit aici stejari cu o vechime mai mare de 150 de ani, dar și specii de gorun, carpen, plop și fag. Foarte important, potrivit cercetărilor efectuate, au fost descoperite mai multe plante care nu sunt specifice acestei zone, cum ar fi așa mărarul bănățean, cunoscut doar în sudul Transilvaniei, în Țara Hațegului și în Banat. De remarcat, spun specialiștii din domeniu, în această zonă există și câteva specii caracteristice zonelor montane, precum crucea voinicului, măcrișul iepuresc, sunătoarea de munte, precum și unele specii balcanice și submediteraneene, precum opaița și coronița aurie. Și, tot aici, în timpul drumețiilor prin pădure, veți întâlni și specii precum molidul și pinul, care nu au nimic de a face cu pădurea de stejar.

Lăcusta, greierele, fluturele și libelula...

 

Și, dacă nu ați aflat până acum, Pădurea Plopeni este specială și pentru că adăpostește o serie de greieri, lăcuste și libelule, protejate prin directiva Consiliului Europei. Este cazul a două specii de ortoptere din familia Tetrigidae – Tetrix, care trăiesc în special pe marginea apelor sau în pădurile cu un grad ridicat de umiditate. În fine, tot aici trăiește și o specie de libelulă (Anax imperator), specie vulnerabilă, descoperită în apropierea unei bălți din sudul sitului. Conform Ministerului Mediului, cu ocazia deplasărilor au fost identificate și alte specii protejate, conform anexelor Directivei Habitate. Speciile sunt cunoscute în termeni populari drept rădașcă sau răgacea, care este întâlnită foarte des în pădurile de stejar și gorun. Și, tot aici, trăiește o specie de gândac (Morimus funereus), cunoscut sub numele de croitorul de piatră, din familia Cerambycidae. specie cu risc redus, aproape periclitată.

„În aria Sitului Natura 2000 Pădurea Plopeni a fost observat un singur exemplar în partea de nord-est a sitului, într-o zonă tânără de pădure caracterizată printr-un grad redus de închidere a coronamentului, ceea ce face ca la nivelul solului să ajungă o cantitate mare de radiație luminoasă. Se impune monitorizarea speciei în perioada de zbor a adulților (mai-iulie) în ani consecutivi pentru a stabili existența unei populații minime viabile în aria sitului”, se arată în studiul realizat de Ministerul Mediului. Specialiștii au descoperit și o specie de fluturi din familia fluturilor papagal (Parnassius mnemosyne), specia fiind identificată pe baza larvelor care au fost găsite într-o poiană deschisă cu vegetație ierboasă bine dezvoltată din partea de nord-vest a sitului („Poiana cu fluturi”). Dintre amfibieni, sunt menționați brotăcelul și broasca roșie de pădure, iar broasca verde de lac a fost localizată în perimetrele micilor habitate de baltă.

Fără investiții în zona protejată

 

Autoritățile locale din Plopeni susțin că declararea zonei ca arie protejată a venit cu o serie de restricții. „Noi avem o mică suprafață de pădure în aria protejată, însă ca urmare a acestui fapt nu avem posibilitatea să realizăm nimic în zonă. Ne gândeam la niște piste de biciclete în pădure, fără a modifica în vreun fel zona, însă acest lucru este interzis”, ne-a declarat Dragoș Niță, primarul orașului Plopeni.