Să luăm o pauză de la răutate!

0
3746-solidarity-940x500_75b14.jpg

3746-solidarity-940x500_75b14.jpg

Pentru a fi accesibili tuturor, pentru că toți suntem nevoiți să trecem prin aceste zile atipice, vom încerca să explicăm ceea ce se întâmplă cu noi și cum putem să conviețuim, ajutându-ne, nu adâncind prăpăstiile care ne separau până mai ieri.

Ne citesc zeci de mii de oameni, poate sute de mii grație distribuirilor masive. Vă mulțumim pentru încredere! Ca și dumneavoastră, la fel de dificil ne este și nouă. Trăim și muncim în aceeași comunitate, avem în general aceleași nevoi, întâmpinăm aceleași dificultăți, dar știm că totul se va termina și că VA FI BINE! Pentru a ajunge unde ne dorim, cât mai curând, depinde în mare măsură de fiecare în parte și de noi toți, la un loc.

Ne-am trezit pe cap cu o problemă, pe care nu știm cum să o ducem, pe care și autoritățile sau specialiștii abia învață să o gestioneze. Este nevoie de răbdare și reguli. Fără cele două nu vom putea să trecem cu bine. Nu mai este un secret pentru nimeni că efectul economic al problemei de sănătate va fi de lungă durată și va fi dureros. Să nu ne mințim! Va fi bine, dar va dura până să reexperimentăm starea de liniște.

Unde ne aflăm acum? Abia la început. Privind în jur, parcă unii au luat-o razna. Să nu-i judecăm, să nu-i condamnăm, atât timp cât stă în puterea noastră să-i ajutăm. Fiecare om responsabil o poate face. Să ne explicăm unii altora că soluția nu este să ne baricadăm în spatele baxurilor cu făină. Cei trecuți de prima tinerețe au experimentat foametea de dinainte de 89. Câtă fâină poți să duci acasă? Foarte bine… Ai 30 de pungi. Nu vei mai cumpăra pentru mult timp de acum. Și nici pe cei de la supermarketuri nu îi îmbogățești, pentru că vânzările lor scad în lunile viitoare. Doar nu-ți cumperi 30 de pungi în fiecare lună… Este un motiv în plus să reduci frecvența de ieșire din casă. Asta chiar te ajută, te protejează.

Nevoile primare au scos la iveală trăsături pe care omul, animal fiind, a încercat să le estompeze prin educație. Unii mai mult, ații mai puțin. Chiar dacă situația este una grea, nu este ”sfârșitul lumii”. Așadar, nu avem motive să ne călcăm în picioare prin magazine, să râdem unii de prostia altora.

Ar fi fost minunat dacă nevoia de informare ar fi făcut parte din categoria nevoilor primare. Să încercăm să ne informăm doar din surse oficiale, instituții sau publicații consacrate, nu site-uri obscure, nu distribuind anunțuri și povești alarmiste. Să încercâm să nu citim doar titlul sau să privim o imagine, apoi să concluzionăm :„Lasă că știm noi!” Nu, oameni buni, nu știm, dar putem și trebuie să învățăm! Nici noi nu știm, dar facem eforturi de a afla, pentru a nu da curs avalanșei de mesaje, de ”turnătorii” între vecini, colegi, prieteni.

Pentru a înțelege ce se întâmplă în spatele știrilor publicate, vă voi da un exemplu de ieri. Spre seară, autoritățile au comunicat actualizarea numărului cazurilor. Printre noile cazuri era enumerat și unul din Prahova, cel de al doilea. Fiind o informare oficială, dată publicității de Grupul e Comunicare de la Guvern, se publică în forma trimisă de autorități. Este o strategie de comunicare menită să ne țină la curent, nu să panicheze populația. Imediat după publicare avalanșă de mesaje: ”de unde este? cine este? câți ani are? de ce știrea este incompletă?”

Am fi putut să lăsăm situația așa, știind că urmează să aflăm ceea ce îi interesa pe toți, apoi să publicăm. ”de ce vă interesează?” i-am întrebat. ”Ca să știm să ne ferim!” Foarte bine, dar o puteți face ieșind din case doar dacă și când este nevoie și respectând normele de igienă. Calm! Vin și detaliile. Și au venit. Oamenii s-au mai liniștit și poate unii au și uitat că tot în case trebuie să mai stea o perioadă.

Suntem în ”stare de urgență” și informațiile nu circulă ca în perioadele normale. Sunt mult mai puține, mai chibzuit dozate. Este necesară mai multă responsabilitate și mai mult calm, chiar dacă înțelegem nerăbdarea. Nu este momentul pentru răfuieli politice și poate ați observat că și cei mai mulți dintre politicieni au înțeles și se comportă ca atare. Pentru a ne ajuta, instituțiile au nevoie la rândul lor de susținere. Vor mai avea stângăcii, dar nu ne îndoim că nu se străduiesc să facă ce pot mai bine.

Când toate vor trece, vom avea timp să învățăm din greșelile de acum, din ce nu am făcut bine și la timp. Când toate vor trece, poate vom înțelege că este cazul să începem să producem cum produceam cândva, să nu mai depindem atât de mult de importuri, de mila și prețurile prestabilite de alții. atât timp cât Uniunea este formată în realitate din țări distincte, entități care încearcă să se salveze, neavând timp și de noi. Pentru noi va fi mai greu. Suntem mai săraci, vom avea mai multe firme cu probleme, mai mulți șomeri. Asta nu înseamnă că nu e bun punct pentru restartul pe care îl tot amânăm de 30 de ani.

Putem începe prin a lua o pauză… de la răutate.

3746-solidarity-940x500_9519b.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău