fbpx

studenti-internship.jpg

Tinerii de cel puțin 16 ani vor putea lucra pentru firme sau entități publice în baza unor contracte de internship (stagiu de practică), potrivit unui act normativ care a fost promulgat de șeful statului. Internii vor avea la dreptul la o indemnizație lunară de cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, în funcție de cât au lucrat efectiv, iar perioada maximă în care vor putea fi interni la aceeași persoană juridică va fi de șase luni.

Tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea să lucreze pe perioade de cel mult șase luni în cadrul unor programe de internship plătite, la firme sau la autorități/ instituții publice, potrivit Proiectului de lege privind internshipul, adoptat acum aproape o lună în Parlament și promulgat azi prin decret de șeful statului. Proiectul va intra în vigoare la 30 de zile după ce e publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul va introduce astfel în domeniul raporturilor de muncă contractul de internship, prin intermediul căruia o persoană fizică (intern) se pregătește profesional și lucrează la o firmă sau la instituție/ autoritate publică (organizație gazdă), în schimbul unei indemnizații lunare de internship de cel puțin 50% din salariul minim (reamintim că, în 2018, salariul minim e de 1.900 de lei), proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.

Actul definește programul de internship ca "activitatea specifică desfășurată de intern pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizații gazdă care are ca scop aprofundarea cunoștințelor teoretice, îmbunătățirea aptitudinilor practice și/sau dobândirea de noi abilități sau competențe".

În perioada de internship, tânărul intern va trebui să-și îndeplinească îndatoririle scrise în contract, putând să lucreze maximum 40 de ore pe săptămână, nefiind permisă efectuarea de ore suplimentare. Acesta își va desfășura activitatea sub observația unui îndrumător, care va fi unul dintre angajații special desemnați ai firmei sau instituției respective.

În mod evident, contractele de internship nu vor putea fi folosite pentru a trece peste regulile din Codul muncii referitoare la raporturile de muncă, fiind considerate nule absolut în caz contrar.

Perioada în care se face internshipul va fi considerată vechime în muncă (și, după caz, în specialitate). Un astfel de contract nu se va putea încheia decât pe o perioadă maximă de 720 de ore șase luni consecutive nici nu se va putea prelungi ulterior. Practic, dacă un intern va lucra șase ore pe zi, să zicem, va putea lucru cel mult 120 de zile lucrătoare, deci maximum șase luni.

Același intern va putea face mai multe stagii de internship la aceeași organizație gazdă, dar numai dacă e vorba de programe de internship diferite, iar durata cumulată a acestora nu va putea depăși șase luni.

 

citește mai multe pe avocatnet.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg