fara_caldura.jpg

O cotă redusă a TVA ar urma să se aplice, începând cu ianuarie 2019, și energiei termice. Măsura se regăsește într-un proiect de act normativ aprobat de curând de Parlament și trimis spre promulgare președintelui țării. Recent, parlamentarii au decis scăderea cotei de TVA și pentru serviciul de canalizare.

Proiectul de lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, ce a fost adoptat recent de către Camera Deputaților, prevede o serie de modificări legate de sistemul de producere și furnizare a căldurii în sistem centralizat. Pentru a se aplica, proiectul nu mai are nevoie decât de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

Pe lângă multe alte modificări aduse legislației privind alimentarea cu energie termică, propunerea legislativă prevede și reducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație. Mai exact, energiei termice ar urma să i se aplice, de anul viitor, cota redusă de TVA de 5%. În acest moment, energia termică se taxează cu 19% (cota standard a TVA), ceea ce înseamnă că TVA-ul pentru aceasta va scădea cu 14%.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe lângă această schimbare, proiectul de act normativ mai prevede și ca orice producător de energie termică să aibă posibilitatea de a se racorda la "rețelele de transport sau de distribuție a energiei termice care aparțin proprietății publice sau private a unităților administrativ-teritoriale". Totodată, autoritățile locale pot decide să suporte în totalitate sau doar parțial costurile de racordare a consumatorilor și/sau a producătorilor, în funcție de interesul comunității.

citește mai multe pe avocatnet.ro