parcuri distruse.jpg

Persoanele care vor deteriora sau chiar distruge elemente sau echipamente aflate pe spații verzi ar putea primi amenzi consistente, ce ar putea ajunge la zeci sau chiar sute de mii de lei. Această măsură, dar și altele privind administrarea spațiilor verzi din localități, se găsesc într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, ce a fost pusă recent în dezbaterea senatorilor, aduce o serie de modificări legate de administrarea acestuia și stabilește cuantumul amenzilor pentru încălcarea prevederilor privind întreținerea spațiilor verzi.

Documentul prevede amenzi pentru desfășurarea neautorizată a unor activități în aceste spații (activități comerciale, turism, agrement etc), ocuparea fără drept a acestor spații, distrugerea drumurilor, aleilor, instalațiilor și echipamentelelor din cadrul spațiului verde, deteriorarea spațiilor verzi în urma provocării unor incendii, aruncarea de gunoaie pe aceste spații, dar și pentru colectarea plantelor medicinale și a ierbii de gazon sau pentru îmbăierea câinilor sau a altor animale în afara spațiilor special amenajate pentru această acțiune.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pentru colectarea plantelor medicinale, aruncarea de gunoi și spălarea câinilor pe spațiile verzi, amenda propusă pentru persoanele fizice va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei. 

Cea mai mare amendă prevăzută în propunerea legislativă este cea care ar putea fi aplicată pentru distrugerea sau deteriorarea drumurilor, aleilor, sistemelor de drenaj, instalațiilor tehnice, dotări sau echipamente aflate pe spațiile verzi. Mai exact, amenda pentru această contravenție ar putea ajunge până la valoarea de 100.000 de lei și, suplimentar, autorul ar putea fi nevoit să aducă spațiul verde la starea inițială. În acest moment, amenda pentru această contravenție este de până la 200 de lei.

citește mai multe pe avocatnet.ro

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.