fbpx

senat.j0kanh3io6-3-1000x600.jpg

Senatorii au votat în plen Codul de procedură penală. Camera Deputaților este for decizional.

Au fost 74 de voturi pentru și 28 de voturi împotrivă. Nu au fost multe dezbateri pe acest proiect.  Opoziția a criticat proiectul, arătând că acesta favorizează infractorii și nu victimele.

Proiectul a primit săptămâna trecută raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, comisie condusă de Florin Iordache (PSD). Printre amendamentele adoptate se află limitarea controlului judiciar dispus de instanţa de judecată, respectiv ca suspectul să fie adus cu mandat de aducere numai în mod excepţional şi motivat, iar denunţul să fie în termen de 6 luni de la luarea la cunoştinţă despre infracţiune.

Potrivit proiectului, măsura arestului preventiv să se ia doar în cazul existenţei unor probe şi indicii temeinice, fiind înlocuită astfel sintagma „suspiciuni rezonabile”. Parlamentarii au stabilit şi ca procurorii să poată să distrugă probele dintr-o înregistrare obţinută în mod nelegal şi să întocmească un proces verbal în acest sens, pe care să îl depună la dosarul în cauză.

De asemenea, conform unui alt amendament adoptat, „instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea”.

Codul de procedură penală va ajunge din nou la comisia specială condusă de Florin Iordache, iar apoi va merge la vot în Camera Deputaților.

Sursa: Digi24.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

negativ-media.jpg
Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro