Considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, DN7C – Transfăgărășan, figurează pe lista proiectelor de infrastructură pentru care se dorește atragerea de finanțare europeană.
Proiectul Transfăgărășan – Transregio are ca principal scop îmbunătățirea infrastructurii, în vederea dezvoltării economice a regiunii deservite de rețeaua rutieră existentă, în vederea dezvoltării turismului în zonă.
În acest sens, CNAIR intenționează elaborarea unui studiu de fezabilitate și de expertize tehnice pentru toate podurile, pasajele, viaductele și tunelurile de pe DN7C, inclusiv pentru consolidările de ziduri, în vederea executării de lucrări de întreținere și reabilitare.
Valoarea totală a proiectului este de 6.164.795,96 lei (inclusiv TVA) și va fi finanțat 75% prin contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională-3.926.549,20 lei, iar 25% contribuția proprie-1.308.849,73 lei, restul de 929.397,03 lei reprezentând TVA.
Durata proiectului, potrivit anunțului CNAIR, este de 26 luni.
Cu o lungime de 151 de kilometri, DN7C a fost realizat în perioada 1970 – 1974, Transfăgărășanul fiind pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng.
Citește și: Zăpadă pe Transfăgărășan. Când se va redeschide circulația – VIDEO
Zona montană înaltă a DN7C este deschisă circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie, pentru că drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar deszăpezirea lui este impractică.