Salamul de porc, crenvurştii de pui, pateul din ficat sau iaurtul de capră ar trebui să conţină minimum 95 la sută carne sau lapte, pentru a-şi păstra denumirea. Este propunerea unui parlamentar, care acuză producătorii că au etichete mincinoase.
„Pate din porc scrie pe cutie. Când ne uităm la ingrediente aflăm că ficatul de porc din compoziţie este de doar 20 la sută, restul este slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia şi alte ingrediente”, scrie Digi24.
Iniţiatorul legii spune că producătorii şi vânzătorii întreţin o politică de marketing nu tocmai corectă. „Pot să producă în continuare ceea ce fac, dar să nu le mai spună, de exemplu, pate de ficat, pentru că are doar 5% ficat. Să îi spună pastă cu gust de pate de ficat sau cremă cu gust de telemea sau cu gust de caşcaval”, explică Ştefan Băişanu, deputat ALDE.
Aşadar, de pe etichete ar trebui să dispară denumiri precum salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, dacă produsele nu conţin cel puţin 95 la sută carne ori lapte.
„Dacă ne uităm la acest borcan cu iaurt vedem că este făcut din lapte de vacă bivoliţă şi oaie. La ingrediente însă cantitatea de lapte de vacă nu este trecută absolut deloc iar cantitatea de lapte de bivoliţă şi oaie este de minimum 10 la sută”, titrează sursa citată.
Iniţiativa legislativă urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.