contract.jpg

Nu de puţine ori, utilizatorii de telefonie mobilă, internet sau televiziune au diverse nemulţumiri în relaţia cu furnizorii de astfel de servicii. Din acest motiv, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pune la dispoziţia românilor o serie de informaţii şi sfaturi utile, pentru a evita apariţia unor neînţelegeri între clienţi şi furnizori, precum şi pentru prevenirea unor abuzuri din partea companiilor.

Într-un comunicat recent, ANCOM atrage atenţia utilizatorilor de telefonie, internet sau televiziune că retragerea dintr-un contract încheiat cu furnizorii de servicii de comunicații electronice, înainte de expirarea acestuia, implică, de regulă, plata unor penalități.

De asemenea, este foarte important ca utilizatorii să ştie că expirarea contractului nu presupune încetarea lui efectivă (aşa cum ar fi de aşteptat), ci înseamnă derularea lui în continuare, adică se prelungeşte automat, ca şi cum nu ar fi expirat – dacă există prevederi contractuale clare în acest sens. În schimb, consumatorii au posibilitatea să refuze prelungirea contractului sau să renunţe la acesta după prelungire.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Conform legislaţiei în vigoare, furnizorii de comunicaţii electronice sunt obligaţi să ofere contracte pe o perioadă de cel mult 24 de luni (dacă utilizatorii doresc, pot negocia o perioadă mai lungă), dar și să aibă oferte cu o perioadă contractuală de cel mult 12 de luni. După expirarea contractului, acesta se va derula în continuare pe o perioadă nedeterminată sau se va prelungi succesiv cu perioade egale cu perioada contractuală minimă (12 sau 24 de luni).

Durata totală a contractului nu trebuie confundată cu perioada contractuală minimă. Aşadar, după expirarea perioadei minime inițiale, utilizatorii nu sunt nevoiţi să ceară o nouă ofertă pentru prelungirea duratei contractuale, oferta curentă (de 12 sau 24 de luni) fiind în continuare disponibilă.

ANCOM sfătuieşte utilizatorii de telefonie, internet sau televiziune să citească atent prevederile contractuale, pentru a verifica dacă a expirat perioada minimă a contractului, precum și ce sume ar trebui să plătească pentru rezilierea anticipată a acestuia.

sursa: avocat.net