vineri-13-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-number-437931_1920-1400x850.jpg

Vineri 13 este considerată de superstițioși ca o zi cu ghinion, zi în care au avut loc tragedii și de care este bine să te ferești să faci anumite lucruri.

Din câte se pare, această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină".

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Superstiţia lui vineri 13, vine din cultura americană pentru că în alte ţări, ca şi la noi, ziua ghinionistă este marţi, care şi-a primit numele de la Marte, zeul războiului. În Spania şi Grecia de exemplu, toţi se tem de marţi, 13.

Sute de milioane de dolari pierderi pentru companii

În SUA, superstiţia lui vineri 13, este puternică şi frecvent întâlnită. Se estimează că peste 15 milioane de americani sunt afectaţi, refuzând să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să iasă din casă în ziua de vineri 13. Companiile pierd peste 800 de milioane de dolari în această zi.

Citește continuarea pe realitatea.net