fbpx

porumbei-examen-auto.jpg

Un polițist examinator a respins o tânără de 18 ani la proba practică pentru obținerea permisului de conducere dintr-un motiv mai puțin obișnuit. Candidata nu a acordat prioritate unor porumbei, incidentul fiind notat în procesul verbal drept „pericol iminent”.

În timpul examenului auto, de la Brașov, tânăra nu ar fi frânat atunci când a văzut mai mulți porumbei pe carosabil.

Din acest motiv, polițistul din dreapta a considerat că a fost obligat să intervină prin apăsarea bruscă a pedalei de frână pentru a evita un pericol iminent.

Ulterior, tânăra a fost declarată respinsă din cauza incidentului.

Potrivit presei locale, aceasta va contesta rezultatul probei, considerând că polițistul examinator a inventat o regulă de circulație: acordarea de prioritate porumbeilor.

„După cum a menționat, el a intervenit pentru evitarea unui pericol iminent. Eu nu văd ce pericol iminent ar putea constitui un porumbel aflat pe partea carosabilă care oricum și-a luat zborul cu mult înainte de a frâna. Și examinatorul este tânăr și fără experiență, dar nu se procedează în acest fel. Este foarte ușor să îți bați joc de munca cuiva. Așa ceva eu nu am mai auzit”, a declarat Gheorghe Grecu, instructor auto, pentru bunaziuafagaras.info.

Polițistul examinator este însă de cu totul altă părere. ,În astfel de cazuri în care, în timpul probei practice, apar pe carosabil animale sau persoane, candidatul are obligația să oprească autoturismul fără a lovi animalele sau persoanele. În al doilea rând, orice intervenție a examinatorului se penalizeaza cu 21 de puncte", a susținut inspectorul principal George Mirică, examinator politist. Practic, susține examinatorul, existau două variante: să lase candidata să calce porumbeii sau să execute manevra de frânare cu precizie în locul candidatei. Totodată, susține examinatorul, instructorul auto i-a reproșat imediat după finalizarea probei că ar fi trebuit să o lase pe candidată să calce porumbeii.

În susținerea sa, examinatorul polițist a invocat art. 17, litera b din Ordinul privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.

Art.17,litera b: ,,în timpul evaluării, examinatorul acordă o atenție deosebită comportamentului preventiv și calm adoptat de candidați la volan, ținând seama de stilul de conducere în ansamblu, de modul de conducere adaptat și ferm, în deplină siguranță, în raport cu starea drumului, condițiile meteorologice, acțiunile celorlalte vehicule și ale celorlalți participanți la trafic, în special ale celor cu vulnerabilitate sporită, cum ar fi: copiii, pietonii, bicicliștii și persoanele cu mobilitate redusă; de asemenea, se va ține seama de capacitatea de anticipare și, după caz, de soluționare a situațiilor periculoase cu risc crescut de producere a accidentelor”.

FOTO. Documentul completat de polițistul examinator

WhatsApp-Image-2018-03-13-at-15.39.09.jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg