porumbei-examen-auto.jpg

Un polițist examinator a respins o tânără de 18 ani la proba practică pentru obținerea permisului de conducere dintr-un motiv mai puțin obișnuit. Candidata nu a acordat prioritate unor porumbei, incidentul fiind notat în procesul verbal drept „pericol iminent”.

În timpul examenului auto, de la Brașov, tânăra nu ar fi frânat atunci când a văzut mai mulți porumbei pe carosabil.

Din acest motiv, polițistul din dreapta a considerat că a fost obligat să intervină prin apăsarea bruscă a pedalei de frână pentru a evita un pericol iminent.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ulterior, tânăra a fost declarată respinsă din cauza incidentului.

Varoval new thermo services Contact Varoval new thermo services

Potrivit presei locale, aceasta va contesta rezultatul probei, considerând că polițistul examinator a inventat o regulă de circulație: acordarea de prioritate porumbeilor.

„După cum a menționat, el a intervenit pentru evitarea unui pericol iminent. Eu nu văd ce pericol iminent ar putea constitui un porumbel aflat pe partea carosabilă care oricum și-a luat zborul cu mult înainte de a frâna. Și examinatorul este tânăr și fără experiență, dar nu se procedează în acest fel. Este foarte ușor să îți bați joc de munca cuiva. Așa ceva eu nu am mai auzit”, a declarat Gheorghe Grecu, instructor auto, pentru bunaziuafagaras.info.

Polițistul examinator este însă de cu totul altă părere. ,În astfel de cazuri în care, în timpul probei practice, apar pe carosabil animale sau persoane, candidatul are obligația să oprească autoturismul fără a lovi animalele sau persoanele. În al doilea rând, orice intervenție a examinatorului se penalizeaza cu 21 de puncte", a susținut inspectorul principal George Mirică, examinator politist. Practic, susține examinatorul, existau două variante: să lase candidata să calce porumbeii sau să execute manevra de frânare cu precizie în locul candidatei. Totodată, susține examinatorul, instructorul auto i-a reproșat imediat după finalizarea probei că ar fi trebuit să o lase pe candidată să calce porumbeii.

În susținerea sa, examinatorul polițist a invocat art. 17, litera b din Ordinul privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.

Art.17,litera b: ,,în timpul evaluării, examinatorul acordă o atenție deosebită comportamentului preventiv și calm adoptat de candidați la volan, ținând seama de stilul de conducere în ansamblu, de modul de conducere adaptat și ferm, în deplină siguranță, în raport cu starea drumului, condițiile meteorologice, acțiunile celorlalte vehicule și ale celorlalți participanți la trafic, în special ale celor cu vulnerabilitate sporită, cum ar fi: copiii, pietonii, bicicliștii și persoanele cu mobilitate redusă; de asemenea, se va ține seama de capacitatea de anticipare și, după caz, de soluționare a situațiilor periculoase cu risc crescut de producere a accidentelor”.

FOTO. Documentul completat de polițistul examinator

WhatsApp-Image-2018-03-13-at-15.39.09.jpeg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.