164145_1.jpg

Deși, conform legii, decizia finală nu îi aparține, ci doar propunerea de revocare a șefei DNA, Tudorel Toader era cel mai așteptat personaj, în cursul zilei de joi.

Fusese chemat din Japonia pentru a-și anunța deciza, pe care o tot amână șin luna decembrie. Tudorel Toader s-a conformat, a venit, a ieșit în fața presei și a anunțat că... va anunța. 

El a ţinut să precizeze că înainte de a accepta postul de ministru a primit garanţii de neimplicare a factorului politic în activitatea Ministerului Justiţiei, fapt care s-a respectat şi se respectă şi în prezent.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ministrul Justiţiei a susţinut o declaraţie de presă, în care a ţinut să vorbească despre vizita pe care a făcut-o în Japonia şi pe care, "deşi urmau şi alte întrevederi", a fost nevoit să o întrerupă la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, "date fiind dezbaterile din spaţiul public referitoare la funcţionarea sistemului judiciare".

El a spus că înaintea şedinţei de Guvern de astăzi a avut o discuţie cu premierul, care i-a solicitat să facă publică evaluarea sa privind activitatea Ministerului Public.

"Astăzi, înaintea şedinţei de Guvern, am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru referitoare la evaluarea activităţii Ministerului Public, solicitându-mi să comunic public rezultatele evaluării, indiferent care vor fi acestea", a precizat Tudorel Toader.

"Potrivit legii, voi prezenta în Camerele reunite ale Parlamentului raportul privind activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Public, la nivelul DIICOT, la nivelul DNA. Prezentarea respectivului raport constituie o obligaţie a ministrului Justiţiei, este prevăzută în articolul 79 din Legea privind organizarea judiciară. Distinct de raportul pe care îl voi prezenta în Parlament, săptămâna următoare, în cursul zilei de joi, la o oră pe care o voi anunţa în timp util, voi face o informare de presă în care voi prezenta conţinutul şi concluziile raportului cu referire la activitatea DNA", a declarat Tudorel Toader.

În cursul serii, președitele Klaus Iohannis, cel la care se află puterea legală de a decide, a afirmat că nu vede niciun motiv pentru a o revoca din funcție pe aura Codruța Kovesi, dar așteaptă raportul ministrului Justiției, pentru a vedea dacă nu cumva ”i-a scăpat ceva”. Declarația este una formală, președintele dând un semnal clar că nu va schimba nimic. 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.