sezon-gripa-anuntul-ministerului-sanatatii.jpg

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților. Se estimează că sezonul de gripă va dura până la finele lunii martie - începutul lunii aprilie.

Potrivit medicilor, sezonul de gripă a debutat de aproximativ două săptămâni, dar, conform specialiștilor, încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.

Potrivit Ministerului Sănătății, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Citește și: Val de viroze respiratorii în Prahova

„De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați. În acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze cu medicamentele și produsele necesare preveniri și tratării gripei.

„ Având în vedere că astăzi s-a reluat activitatea preșcolară și școlară, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea, cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie. Acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

„De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Conform statisticilor INSP, în săptămâna 29.01.2018 – 04.02.2018, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecții respiratorii și gripă a înregistrat o creștere față de săptămâna precedentă. Există focare locale de gripă în București, Constanța, Iași cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în unele județe, a precizat Ministerul Sănătății. 

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 22 decese confirmate cu virus gripal. Ultimele patru cazuri de deces cauzate de gripă au fost confirmate astăzi, 12 februarie 2018, victimele virusului gripal fiind din Călărași, Bihor, Arad și Iași. În toate cele patru cazuri existau condiții medicale preexistente, iar persoanele nu erau vaccinate antigripal, a anunțat Ministerul Sănătății.


Social
  • Luni, 16 Iulie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

VIDEO: Familie de melteni la Zoo

Sunt români minunați care ne dau speranța că nu suntem o națiune pierdută. Sunt și familii de melteni care, dacă sunt majoritare, ne cam întunecă orizontul. Un exemplu de familie de melteni,...

Național
  • Duminică, 15 Iulie 2018
  • De Mihai Popescu

Noul an școlar va începe mai devreme

Ministrul Educației, Valentin Popa, a aprobat prin ordin structura anului școlar 2018-2019. Astfel, școala va începe mai devreme, pe 10 septembrie și nu pe 15 septembrie cum se obișnuia până acum....