victime-violenta-familie-ordin-protectie.jpg

Victimele violenței în familie au, mai nou, o nouă formă de protecție în fața agresorilor. Polițiștii chemați să aplaneze conflictele pot emite un ordin de protecție provizoriu și pot dispune ca agresorul să părăsească locuința, dar și să poarte un sistem electronic de supraveghere. 

Potrivit unei statistici, în anul 2017, 20.617 persoane au fost victime ale violenței în familie, fiind înregistrate 84 decese și fiind emise peste 3000 de ordine de protecție emise de instanță, 1011 dintre ele fiind încălcate.

Guvernul a aprobat, ieri, un act normativ prin care polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu (OPP), document care îi va permite polițistului să intervină rapid în situațiile de pericol iminent pentru sănătate și securitatea victimei violenței domestice și să înlăture de îndată agresorul din domiciliu.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Ordinul de protecție provizoriu este diferit de Ordinul de protecție (OP), care este deja reglementat prin lege din anul 2012. Practic, Ordinul de protecție provizoriu este un instrument complementar Ordinului de protecție, care se emite de către polițist, de îndată, cu caracter executoriu, fără termen și fără somație, având valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecție. După ce polițistul va emite OPP, documentul va fi confirmat de către procuror, pe baza declaraților și a probelor strânse de către polițist. Ulterior, procurorul va avea obligația să transmită OPP împreună cu toate dovezile existente la dosar către judecător, iar acesta se va pronunța prin emiterea unui OP”, se precizează într=-un comunicat de presă al Guvernului.

Practic, prin această modificare a legislației, polițistul va avea dreptul și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar și cu forța, și să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate.

Ordinul de protecție provizorie va fi emis în baza unei Fișe de risc, prin care polițistul va stabili gradul de risc în baza evaluării de la fața locului. Dacă riscul pentru victimă este crescut sau foarte crescut, polițistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse mai multe măsuri pentru agresor.

Astfel, polițistul poate dispune evacuarea din domiciliu a agresorului cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității ordinului de protecție provizorie. Totodată, polițistul poate stabili o distanță minimă de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz), confiscarea cheilor, a armelor, ulterior, urmând ca victimele să intre într-un program de monitorizare.

Nerespectarea de către agresor a măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituie infracțiune, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 lună la 1 an.

În procesul de monitorizare, polițistul va face verificări permanente prin toate mijloacele în vederea respectării măsurilor dispuse pentru agresor (vizite la domiciliu, culegere de informații de la vecini, serviciul victimei, școală, după caz). De asemenea, după emiterea ordinului de protecție provizorie, polițistul se va asigura că drepturile agresorului sunt respectate prin măsuri care vizează informarea corectă cu privire la măsurile impuse și respectiv îndrumarea și orientarea către un serviciu social specializat pentru găzduire și consiliere.

Agresorul va avea obligația de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (brățară electronică) dacă a fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau dacă i-a fost interzisă deplasarea în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic.

Utilizarea sistemului de supraveghere electronică va fi posibilă dacă victima și, după caz, membrii familiei acesteia își exprimă acordul de a purta un astfel de sistem care permite verificarea respectării obligației agresorului.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.