regele-mihai-a-murit.jpg

Regele Mihai a murit astăzi, la vârsta de 96 de ani.

 

UPDATE Funeralii regale. Sicriul va fi depus la Castelul Peleș

El suferea de mai multe forme de cancer și s-a retras din viața publică anul trecut.

Regele Mihai era singurul lider de stat rămas în viață, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Știre în curs de actualizare.

UPDATE Potrivit Șritilor Pro TV, Mihai I s-a născut la 21 octombrie 1921, la Palatul Peleş. La 6 ani a devenit rege al României. Fiu şi nepot de regi, pe linie paternă şi cu origini greceşti din partea mamei, a avut o copilărie grea, din cauza scandalurilor din familie, dar şi de contextul în care se afla România.

A urcat pe tronul ţării, pentru prima oară în 1927. Moartea bunicului său, regele Ferdinand şi renunţarea la tron a tatălui său Carol al II-lea l-a împins la conducerea statului. Cea de-a doua domnie, care a schimbat decisiv istoria ţării şi a Europei, a început însă în 1940.

 

Într-un context internaţional marcat de începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai urca pe tron la 18 ani şi 11 luni, înlocuindu-şi tatăl alungat de legionari. România era sub ocupaţie nazistă, puterile regelui fuseseră anulate de Mareşalul Antonescu, aşa că se afla într-o situaţie fără ieşire.

Regele Mihai a schimbat destinul tragic al României şi a smuls-o din mâinile lui Hitler. Data de 23 august 1944 va fi marcată în istoria omenirii pentru totdeauna de monarhul roman. Atunci a decis să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste, decizie care a dus la scurtarea razobiului cu câteva luni şi salvarea de sute de mii de vieţi omeneşti.

Paradoxal, acţiunea sa a provocat cea mai neagră perioadă a secolului trecut pentru romani şi o tragedie personală pentru Regele Mihai. După război, comuniştii s-au instalat la conducerea ţării pentru aproape jumătate de secol. Iar Mihai I a fost alungat într-un lung şi chinuitor exil, având interdicţia de a reveni în ţara pe care a condus-o în două rânduri.

 

 

Monden
  • Luni, 19 Februarie 2018
  • De Observatorul Prahovean

Adevărul despre ”moartea” lui Sylvester Stallone

Cea mai răspândită informație din această dimineață a fost cea privind moartea cunoscutului actor Sylvester Stallone. Drept ”probă” a fost oferit un colaj foto cu actorul într-o stare deplorabilă, cauza...

Național
  • Sâmbătă, 10 Februarie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

Gripa a făcut a 17-a victimă din acest sezon

Al şaptesprezecelea deces provocat de gripă a fost confirmat în Bucureşti, la o femeie de 78 de ani, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Nu se...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești