vaccinuri.jpg

România depinde de vaccinurile de import, deşi are propriul producător de seruri. Linia de producţie este închisă de mai bine de trei ani, timp în care Institutul Cantacuzino a fost plimbat între ministere - al Educaţiei, al Sănătăţii şi, mai nou, al Apărării. 

După ce a imunizat, timp de 34 de ani, toată populaţia României, astăzi Institutul Cantacuzino nu mai produce nici măcar un vaccin.

Adriana Bilic, fosta şefa Laboratorului de Condiţionare de Seruri şi Vaccinuri a Institutului Cantacuzino: „Era forumul cel mai important din ţară şi cel mai bine organizat şi cel mai dotat ca să facă lucrul ăsta. Cine să facă?

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Prof. dr. Alexandru Rafila - Soc. de Microbiologie: „În ultimii 12 ani nu a existat niciun fel de interes (...) pentru o politică de resurse urmane care să răspundă atribuţiilor pe care le avea Institutul în acel moment.”

În 2009, în timpul pandemiei de gripă porcină, Institutul a făcut concurenţă marilor companii farmaceutice producătoare de vaccinuri.

Mircea Popa, director Cantacuzino: „România a făcut în 2009 o economie de vreo 16 milioane de euro. Pentru că dacă ar fi cumpărat vaccin produs în altă ţară preţul ar fi fost de circa 21 de milioane de euro, în schimb Institutul Cantacuzino a făcut acest vaccin cu un preţ mult mic.”

Cu toate astea, în acelaşi an în care Institutul Cantacuzino reuşea această performanţă a început şi declinul acestuia. În caţiva ani, ajunge să acumuleze datorii de milioane de euro.