Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

energie program.jpg

La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic. Programul se adresează producătorilor de energie electrică şi termică şi se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 - 31 martie 2018, se arată într-un comunicat transmis miercuri de minister.

Ministerul Energiei precizează că la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, precum şi cele ale Administraţiei Nationale de Meteorologie şi ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor. „După analiza tuturor informaţiilor livrate de aceste instituţii, a fost luată în calcul pentru iarna 2017-2018 o creştere medie a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de Programul de iarnă anterior (2016-2017)”, precizează ministerul.

De asemenea, „pornind de la aceleaşi date, estimăm pentru perioada de iarnă o producţie de 23,5 TWh de energie electrică şi 7,5 milioane de Gigacalorii energie termică”.

AdvertisementPentru asigurarea condiţiilor în vederea producerii acestor cantităţi, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin Program sunt următoarele:

  • Lignit în centrale 1,30 milioane de tone, din care 1.000 la CE Oltenia
  • Lignit depozitat în carierele CE Oltenia 500.000 de tone
  • Huilă (Hunedoara şi Iaşi) - 332.000 de tone
  • Păcură - 25.900 de tone
  • Volum de apă în lacuri - 1,65 miliarde de metri cubi
  • Energie electrică echivalentă în lacuri - 1,6 milioane MWh
  • Stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare - 2,2 miliarde de metri cubi.

Totodată, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23.514 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referinţă, precum şi de consumul de energie electrică estimat de DEN la 22.294 GWh, rezultă disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimările lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie-martie pornesc de la 280 MW şi ajung până la 915 MW putere medie.

„Conform documentului aprobat astăzi, se va constitui Comandamentul de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerului Apelor şi Pădurilor, operatorilor din sectorul energie şi gaze, precum şi din partea Ministerului Transportirilor şi a CFR Marfă în calitate de invitaţi”, se mai arată în comunicat.


Auto-moto
  • Miercuri, 14 Martie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Când începe Rabla 2018

Programul Rabla 2018 are o dată exactă de începere. Prin acesta îți poți cumpăra o mașină mai ieftină. AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) a confirmat ziua din care te poți înscrie ca să vezi...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești