4-1_08.jpg

Cu 230 de voturi ”pentru”, 54 ”împotrivă” şi 78 de abţineri, Codul de conduită al senatorilor şi deputaţilor  fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului României. Acest Cod îi obligă pe aleşi să se îmbrace decent şi să nu înjure, dar nu conţine nicio prevedere despre integritatea acestora, aşa cum a solicitat Comisia Europeană.

Opoziţia a criticat codul de conduită al senatorilor şi deputaţilor adoptat de Parlament, liberalii abținându-se de la vot, iar cei de la USR votând împotrivă.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a spus de la tribuna Parlamentului că ”documentul este precum apa sfinţită”, în vreme ce purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna a explicat că ”majoritatea a bifat o formalitate, o cerinţă a Uniunii Europene, a cărei materializare nu are consistenţă.”

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”(1) Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor reglementează normele şi principiile de conduită parlamentară în exercitarea mandatului încredimţat. (2) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului. (3) Mandatul deputaţilor şi al senatorilor se exercită în conformitate cu principiul separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”, se arată în articolul 1 al documentului adoptat miercuri de Parlament.

”(1) Deputaţii şi senatorii trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor parlamentare şi bunul mers al activităţilor desfăşurate în cadrul structurilor parlamentare. (2) Parlamentarii trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă şi să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase”, se prevede la articolul 6.

În linii mari, acest Cod face referire doar la vestimentație și exprimare, însă nu are legătură cu principala problemă a foarte multor aleși ai neamului - integritatea. Nu au voie să se îmbrace indecent, să spună prostii, dar au voie să le facă.

foto libertatea.ro

4-1_08.jpg


Politic
  • Marți, 19 Iunie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

Parlamentul a adoptat Codul de procedură penală

Codul de procedură penală a trecut de Camera Deputaţilor. A fost din nou avizat de Comisia Iordache şi a primit, apoi, 175 de voturi „pentru” în plen. Dintre cei 108 deputaţi ai Opoziţiei, doar 78...