Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

salarii privat.jpg

Serviciile medicale iau ușor locul bonurilor de masă ca beneficii acordate angajaților. Salariile din mediul privat au crescut în medie cu 5,1% în acest an, arată datele ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de PwC România, pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private, din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail şi hotelier.

Sectorul bancar se evidenţiază cu cel mai redus avans din mediul privat, de numai 2,1%, creştere mai mică atât faţă de cea planificată (3,3%), cât şi faţă de anul trecut (3,2%). Pe categorii de angajaţi, cea mai mică majorare a fost consemnată la nivelul top managementului, iar cea mai mare la nivelul personalului necalificat. Per ansamblu, companiile participante aveau planificat pentru anul în curs un avans mediu al salariilor de 4,8%, creşterea reală fiind uşor mai mare decât estimarea iniţială.

Doar în sectorul industrial, companiile nu au reuşit să se încadreze în ţinta pentru anul acesta, salariile fiind majorate cu 7,5%, faţă de nivelul de 5,6%, cât aveau planificat. Creşteri mai mari decât cele planificate iniţial au mai fost înregistrate în retail şi sectorul hotelier, cu 6,3%, respectiv 7%. Pe categorii de angajaţi, personalul necalificat sau puţin calificat (muncitori, operatori etc.) a obţinut anul acesta cele mai mari creşteri ale salariilor, de 6,7%. La polul opus, persoanele din top management din cadrul companiilor au avut în 2017 cel mai redus avans, cu o medie de 4,5%.

În 2018, planurile de creşteri salariale păstrează aceeaşi tendinţă, estimându-se o creştere între 5,7% pentru muncitori şi 4,5% pentru managementul superior din cadrul companiilor, precum şi pentru personalul din vânzări. În ceea ce priveşte primele fixe, acestea sunt acordate, cu diferite ocazii, de aproximativ jumătate dintre companiile participante la studiul PwC.

Suma oferită angajaţilor pe post de primă în sumă fixă a fost în medie de 800 de lei, în timp ce în cazurile în care s-a optat pentru procentaj din salariu, bonusul mediu s-a situat la 94%. Bonusurile fixe sunt acordate de obicei în decembrie şi aprilie, corelate cu sezonul sărbătorilor.

Pe lângă bonusurile mai mari, companiile au extins şi acordarea de beneficii extra salariale. Serviciile medicale private au devenit în acest an principalul beneficiu acordat de companii pe lângă salariu. Opţiunea este pusă la dispoziţia angajaţilor de aproximativ 70% dintre companii, faţă de circa 55% anul trecut.

Tichetele de masă, preferate anul trecut de peste 70% dintre companii, au pierdut teren, iar acum sunt acordate de uşor peste 60% dintre participanţii la studiu.


Opinii Voxpublica
  • Vineri, 09 Martie 2018
  • De Mirela Mihai

Scrisoare de la un părinte

Sunt părinte. De două ori. Și vreau să-ți spun că te înțeleg, mai tinere părinte. Te văd acum la primele zile sau luni cu bebelușul tău și mă faci să-mi amintesc perfect cum am fost și eu la...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești