Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

alergii-ambrozie.jpg

Chiar dacă pentru mulți poate părea o glumă, ambrozia, o plantă care poate fi întâlnită și în Ploiești, pe terenurile abandonate sau la margine de oraș, dă mari bătăi de cap persoanelor cu alergii respiratorii, inclusiv astm. Pericolul cel mai mare este la final de vară, când este vârful perioadei de înflorire.

Potrivit republica.ro, planta sălbatică este cunoscută și sub numele de „iarba pârloagelor”, pentru că este frecventă pe terenurile lăsate nelucrate. Ambrozia este considerată inamicul numărul unu în alergiile cauzate de polenuri, iar România ocupă un loc fruntaș în Europa la acest capitol.

Comisia Europeană a pus ambrozia pe lista neagră, planta fiind unul dintre cei mai mari agresori ai căilor respiratorii.

Dr Poliana Mihaela Leru, medic primar alergolog la Spitalul Clinic Colentina, împreună cu un reputat biolog din Timișoara, a coordonat timp de patru ani în România un proiect european în domeniul cercetării efectelor ambroziei, finanțat de Consiliul European pentru Știință si Tehnologie.

Care sunt simptomele alergiilor induse de ambrozie, cum sunt tratate, cum ne putem feri și ce măsuri iau alte state unde subiectul este tratat cu seriozitate aflam dintr-un interviu acordat de dr. Poliana Leru republica.ro

Cât de dăunătoare poate fi ambrozia pentru sănătatea oamenilor și care sunt primele simptome în cazul alergiei provocate de această plantă?

Apariția ambroziei pe terenurile abandonate din mediul urban este un accident care dăunează mediului și mai ales sănătății oamenilor. Ambrozia produce în perioada de înflorire – din iulie până în octombrie - un polen care determină alergii respiratorii - rinite, rinoconjunctivite și astm în mod special. Perioada ei de înflorire cunoaște un maxim în august-septembrie. Alergiile respiratorii cu caracter sezonier de sfârșit de vară și început de toamnă sunt foarte probabil cauzate de ambrozie. Nu totdeauna e singura plantă alergizantă în această perioadă, dar este dominantă. Alergiile provocate de ambrozie sunt mai complicate de la an la an, se pot complica și cu alte alergii și cu alte probleme de sănătate. De aceea trebuie diagnosticate la timp și tratate, iar ambrozia care crește în mediul urban trebuie identificată și stârpită.

Citește continuarea pe republica.ro


Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești