vara_canicula.jpg

ANM a emis astăzi, la orele 13.00, o nouă atenționare meteo cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic valabilă pentru jumătatea de vest a țării în zilele de miercuri și joi. Se vor înregistra iarăși temperaturi peste 35 de grade și vor ajunge, izolat, chiar și la 39 de grade.

 

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ  COD GALBEN 

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic;

Interval de valabilitate: 9 august

 

Zone afectate: conform textului şi hărţii

           În cursul zilei de miercuri (09 august) valul de căldură se va extinde în jumătatea de vest a teritoriului, iar în Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei și al Olteniei, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade și izolat în Câmpia de Vest vor atinge 38 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

cod-galben-09-august.png

 

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ  COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură în intensificare, caniculă și disconfort termic accentuat;

Interval de valabilitate: 10 august

 

Zone afectate: conform textului şi hărţii

          Joi (10 august) valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Astfel, în zonele joase de relief din vest și local din centru și sud, vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul de 80 de unităţi. Minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24…25 de grade.

           În județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor disconfortul termic va fi accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade.

COD GALBEN

           În Maramureș nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35...37 de grade.

           Notă: Valul de căldură va persista până spre sfârșitul săptămânii. În zonele de munte, îndeosebi din nord-vestul teritoriului, pe arii restrânse în timpul după-amiezelor vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

cod-portocaliu-10-august.png

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj