mj.jpg

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţii şi de salarii, că "orice problemă reală are o soluţionare favorabilă", menţionând că urmează ca unii deţinuţi să iasă mai devreme din închisori.

 

Ministrul Justiţiei a anunţat că vor fi analizate "ieşirile", care este cifra ce se stabilizează în rândul deţinuţilor, nevoia de personal a funcţionarilor cu statut special şi a reiterat ideea potrivit căreia "orice problemă reală are şi trebuie să aibă o soluţionare favorabilă".

În legătură cu penitenciarul din Berceni ce urmează să fie construit, Tudorel Toader a precizat că proiectul de hotărâre de Guvern a fost trimis Executivului pentru achiziţionarea studiului de fezabilitate, iar referitor la construcţia închisorii de la Calafat, ministrul a spus că a cerut lămuriri suplimentare Ministerului Apărării Naţionale pentru a vedea care au fost considerentele primului aviz negativ, având în vedere că penitenciarul este în apropierea unităţii de la Deveselu.

Angajaţii din penitenciare au cerut demisia ministrului Justiţiei şi majorarea salariilor de bază cu 15%, acuzând Guvernul că discriminează salariaţii din închisori. Între timp, protestele angajaţilor din penitenciare, începute la 1 august, prin refuzul de a efectua ore suplimentare care va duce inevitabil la blocarea a activităţii penitenciarelor, continuă pe durată nedeterminată.

 

Sindicaliştii ameninţă că urmează pichetări ale penitenciarelor şi acţiuni de protest la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei.