arhiva_sipa_2.jpg

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), unde este ţinută sub pază arhiva, el anunţând că a sesizat Parchetul.

 

"La ANP există xeroxul cu care au fost copiate cele peste 3,000 de pagini şi care este sigilat. La ANP există condicile privind vizitatorii în arhivă. Am solicitat aceleaşi informaţii şi de la oficiul care eliberează certificatele ORNISS. Le-am primit şi acolo îmi spune cine avea şi cine nu. Acele informaţii se referă la diverşi, foşti angajaţi sau neangajaţi ai Ministerului Justiţiei care astăzi se află în alte demnităţi sau în Ministerul Justiţiei, dar care se află la adăpostul prezumţiei de nevinovăţie”, a afirmat Tudorel Toader, citat de news.ro

Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în anul 1997, prin transformarea în unitate de sine stătătoare a Serviciului Independent Operativ (SIO) aflat, anterior, în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare, în mandatul lui Mircea Ionescu Quintus. Regulamentul de organizare şi funcţionare a SIPA a fost instituit prin două Ordine ale Ministrului Justiţiei, al căror conţinut nu este, însă, cunoscut, conform mediafax.

DGPA a fost desfiinţată în 2006, printr-o decizie a Ministerului Justiţiei, însă a rămas problema gestionării informaţiilor colectate de instituţie de-a lungul timpului. UNJR a cerut, la acea vreme, potrivit preşedintelui Uniunii, ca datele nevalorificate până la acea dată să fie distruse şi ca restul informaţiilor să fie gestionate în mod optim, solicitarea fiind înaintată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) către Ministerul Justiţiei.

 

Arhiva SIPA ar fi conţinut mai multe seturi de documente, printre care s-ar fi numărat note informative din interiorul penitenciarelor, documente care s-ar fi aflat în posesia Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi alte informaţii care ar fi vizat implicarea unor magistraţi în fapte de corupţie, aşa cum s-ar fi stabilit în urma auditului efectuat la DGPA, se arată în presa de la acea vreme, citată în materialul preşedintelui UNJR. Documentele anterioare anului 2001 nu ar mai fi existat, acestea fiind arse, au precizat în repetate rânduri cei care au avut legătură cu serviciul.