p_0006.jpg

Peste 1.100 de cereri de pensionare au fost înregistrate şi sunt în curs de soluţionare, în prezent, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit unui răspuns transmis de reprezentanţii instituţiei, la solicitarea Mediafax. Potrivit Ministul de Interne, Carmen Dan, în doar patru zile au fost depuse 700 de cereri.

 

„În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2017, la nivelul MAI, au ieşit la pensie aproximativ 3200 de persoane. La data prezentă, sunt înregistrate şi în curs de soluţionare un număr de 1.118 dosare de pensionare”, conform sursei citate. Valoarea medie a pensiilor, la nivelul lunii august, este de 3.123 lei, iar acestea sunt calculate în baza Legii numărul 223/2015 privind pensiile militare de stat.

„La nivelul MAI, numărul total de titulari ai pensiilor de serviciu aflaţi în plată, până la data de 1 august 2017 inclusiv, la nivelul Casei de Pensii sectoriale a MAI, este de 62. 809, din care 58.183 – la limită de vârstă, 3 - anticipată, 827 – anticipată parţial, 3.796 – invaliditate”, conform sursei citate.  Valoarea medie a pensiilor, la nivelul lunii august, este de 3.123 lei, iar acestea sunt calculate în baza Legii numărul 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Astfel, militarii care cer pensionarea  ar putea beneficia de prevederile actuale referitoare la pensiile care se acordă militarilor, poliţiştilor şi membrilor serviciilor secrete, din moment ce schimbările anunţate de Guvern îşi vor produce efectele începând cu 15 septembrie, ceea ce înseamnă că cei care aleg să iasă la pensie înainte de această dată nu vor fi afectaţi.

 

„Ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor dori să iasă, vor putea să o facă, începând de mâine până la 15 septembrie. Însă ei trebuie să ştie că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu cei din activitate, ci li se indexează cu rata inflaţiei (...) Trebuie să stopăm o creştere aberantă (...) A fost o legislaţie specială, pentru anumite categorii. Această ordonanţă pe care o pregătim, săptămâna viitoare, nu se referă doar la sistemul de apărare, ordine publică. Se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, inclusiv la funcţionarii parlamentari, care sunt pe un alt sistem decât contributivitatea", a spus Lia Olguţa Vasilescu, duminică seară, la Antena 3.