buldog.jpg

Părinţii care refuză vaccinarea şi consilierea nu îşi vor putea înscrie copiii în colectivitate, dar vor putea găsi alternative educaţionale, explică ministrul Sănătății, Florian Bodog. Sancțiuni vor fi aplicate, potrivit proiectului de lege conceput de Ministerul Sănătății, părinților care nu se prezintă la medic și celor care refuză să fie informați cu privire la vaccinare. Dacă va fi adoptată în forma prezentată, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.

 

„Am discutat şi cu ministrul Educaţiei şi cu specialişiti în educaţie şi există şi posibilităţi alternative de învăţământ pe care părinţii şi le pot asuma în cazul în care îşi asumă că refuză vaccinarea. Repet, părintele are posibilitatea de a refuza vaccinarea, are posibilitatea să scrie acest lucru şi să îşi asume responsabilitatea pentru actul de a refuza vaccinarea. Orice i se întâmplă copilului sau cuiva din comunitate, părintele şi-a asumat această responsabilitate”, a precizat Bodog, într-un interviu acordat News.ro.

Pentru a-și putea înscrie copilul în unități publice de învățământ, părinții vor trebui să facă dovada administrării a șapte vaccinuri obligatorii: hepatitic B (administrarea la 48-72 de ore de la naştere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la vârsta de 2, 4 şi 11 luni), BCG (se administrează la naştere), hexavalant (se administrează în trei doze la 2, 4 şi 11 luni), tetravalent (la şase ani), ROR (se administrează la 1 an şi la 5 ani), şi dTPa - diftero-tetanic-pertussis acelular (se administrează la 14 ani).

Florian Bodog a mai arătat că proiectul de lege prevede sancțiuni nu doar pentru părinți, ci și pentru ministrul Sănătății, dacă se ajunge în situația absenței stocurilor de vaccin. „Poate fi sancţionat ministrul pentru lipsa de decizie. Eu trebuie să îmi asum dacă unul dintre directori nu şi-a făcut treaba. Directorii din minister, toţi care lucrează în acest domeniu, pot fi sancţionaţi”, a precizat Bodog. 

 

 

Național
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Elev dat afară de la ore din cauza părului lung

Elevi daţi afară de la ore pentru că au părul lung. S-a întâmplat la un liceu teologic din Cluj-Napoca, unde mai mulţi băieţi au fost trimişi acasă pentru că nu aveau o frizură adecvată. Problema a...