NDg5NGYzNmJlYjRkNjc5OGEwOTRiMTJjMjJmN2NkNDU=.thumb (1).jpg

După un weekend fierbinte în mare parte din ţară, urmează o nouă zi toridă, dar ploile şi răcirea vremii nu par a fi, totuși, departe.

 

16 judeţe şi Capitala vor rămâne şi azi sub atenţionare cod galben de caniculă. Prahova nu se află pe listă, însă disconfortul termic este accentuat și la noi. Spre seară, se anunță ploi și descărcări electrice.

Luni canicula şi disconfortul termic accentuat vor afecta regiunile sudice şi vestice, unde termometrele vor indica valori de 37-38 de grade Celsius. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei și a Munteniei se vor atinge frecvent 35-37 de grade Celsius, iar disconfortul termic se va menţine ridicat. În ceea ce priveşte instabilitatea atmosferică, aceasta se va accentua la început prin est, iar la apropierea nopţii şi în jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice, vijeliii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă acumulate vor putea depăşi 25l/mp.

La munte, după o dimineaţă cu destule momente însorite, cerul se va înnora treptat şi vor apărea ploile de vară. Acestea vor fi însoţite de tunete, fulgere, vijelii şi căderi de grindină. Fenomenele vor fi mai intense în special în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali, unde cantităţile de apă acumulate vor putea depăşi 25l/mp. Chiar şi aşa, temperaturile vor trece de 20 de grade în mai toate staţiunile. 

 

Meteorologii anunţă schimbări importante în perioada următoare. 

Marți, temperaturile vor scădea în toată ţara, astfel că valori de 36 grade se vor mai atinge doar în Bărăgan. Ploile cu tunete, fulgere, vânt puternic şi grindină vor ocupa majoritatea zonelor, iar din loc în loc se vor aduna mai mult de 25 de litri de apă/mp. Furtunile vor fi prezente cel puţin până la mijlocul săptămânii, în timp ce vremea va continua să se racească. Joi, maximele termice vor fi cuprinse între 19 şi 28 de grade Celsius.