cassss.jpg

Odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la salariat am putea plăti amenzi rutiere mai mari, iar companiile de stat ar putea recurge la concedieri. Sunt câteva dintre efectele negative pe care le-au identificat analiștii fiscali până în prezent. Alianţa de la guvernare promite însă că vom rămîne cu mai mulţi bani în buzunar, pentru că taxele vor fi tot în sarcina firmelor.

 

Creşterea salariului minim pe economie nu va fi o veste bună pentru toată lumea, dacă Guvernul va transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat. Vor pierde cei care astăzi câştigă 2.000 de lei, atrag atenţia specialiştii.
La un salariu minim pe economie de 1450 de lei brut în prezent, câştigul „în mână” al unui român este de 1117 lei. Pentru acesta angajatorul cheltuieşte 1922 de lei. Prin majorarea salariului minim brut la 2000 de lei, angajatul va câstiga mai bine cu 183 de lei. Costurile angajatorului vor creşte cu aproximativ 130 lei.
Şi amenzile rutiere pot creşte cu până la 30%. Mai mult, sunt patroni care ar putea cere renegocierea contractelor cu angajații. Octavian Bădescu şi-a vândut firma în care avea câteva zeci de angajaţi. 
Liberalii cred că salariații vor fi singurii care vor avea de pierdut. „Netul angajatului va fi mult mai mic. Gândiţi-vă că partea angajatului este undeva la 23% în momentul ăsta. Deci, practic, ai trece de la angajator la angajat 23% de plătit în plus la stat faţă de cât plăteşte în momentul ăsta”, spune Dan Vîlceanu, deputat PNL comisia de buget finanţe.
Social democraţii îi contrazic. „Angajatul va avea o contributie la sănătate și la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma”, susține Liviu Dragnea.
„Câteva menţiuni, simularea noastră ar putea avea o marjă de eroare pentru că Executivul Tudose nu a anunţat încă dacă modalitatea de calcul se schimbă începând cu anul următor. Şi încă un lucru, Guvernul PSD susţine că salariul net adică banii pe care îi luăm în mână sau pe care îi ridicăm de la bancomat rămâne acelaşi şi nu scade”, relatează Anca Suciu, corespondent Digi24.

 

Sport
  • Joi, 18 Ianuarie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Un nou talent în lumea fotbalului

Mina de aur de la Viitorul continuă să ofere resurse pentru fotbalul românesc. Alexi Pitu, un mijlocaş care va împlini 16 ani în iunie, a debutat la echipa mare a Viitorului în amicalul cu...

Eveniment
  • Joi, 18 Ianuarie 2018
  • De Ștefan Vlăsceanu

Două case au luat foc la Comarnic

Un incendiu puternic a izbucnit joi în jurul orei 11.40 la o casă din Comarnic, ulterior focul extinzându-se la o altă locuință din apropiere. ISU Prahova a trimis la fața locului cinci autospeciale de stingere...