racheta patriot.jpg

Departamentul de Stat american şi-a dat acordul pentru o posibilă vânzare către România a sistemului de racheta defensiv Patriot, în valoare de 3.9 miliarde de dolari, conform unei declaraţii a Pentagonului, citată de Reuters.

 

Primii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp, notează agenţia de cooperare pe probleme de securitate şi apărare. Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi suport tehnic şi logistic.

"Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale SUA contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care a fost şi continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi progresul econonomic din Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare şi va susţine obiectivele de apărare ale NATO", menţionează Defense Security Cooperation Agency, potrivit news.ro

 

"Sperăm ca până la sfarsitul anului 2017 să ajungem la o înţelegere în privinţa achiziţiei de rachete Patriot de către România. Este o veste bună.", a declarat Hans Klemm. România va cheltui peste 6 miliarde de dolari în următorii ani pentru noi sisteme de rachete de apărare antiaeriană, din care 4 miliarde pentru şapte baterii de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune.

Şi dacă tot vorbim despre aceste achiziţii la preţuri indecente pentru posibilităţile României, însă asumate prin tratatele şi angajamentele internaţionale la care România este parte, nu putem să nu ne amintim despre accidentul tragic de săptămâna trecută, când 3militari români şi-au pierdut viaţa din cauza dotării terestre a armatei române. Peste acest subiect s-a aşternut deja liniştea, fiind trecut la pierderi colaterale.