edt.jpg

Angajații din sectorul public vor primi vouchere de vacanță de la 1 iulie. Însă, tichetele se vor acorda în funcție de bugetul fiecărei instituții, susține ministrulTurismului, Mircea Titus, într-un interviu acordat Vocea.biz.

Reporter: Cine va primi mai exact tichetele de vacanță și la câte persoane vor ajunge?

 

Mircea Dobre: Ele sunt introduse din 2009, prin Ordonanța 8/2009, unde, într-adevăr, este stipulat că instituțiile bugetare pot acorda [tichetele] în caz că au buget. Discuțiile de acum vizează modificarea Ordonanței 8/2009 în sensul în care toate instituțiile publice bugetare ale statului român – indiferent că este polițist, din sistemul de apărare, orice om plătit din sistemul public – aproximativ 1.250.000 persoane, dacă nu mă înșel, cu un efort bugetar de aproximativ 360 milioane euro – o cifră aproximativă – toți acești cetățeni din sistemul public vor primi un tichet de vacanță în valoare totală a unui salariu minim brut pe țară garantat în plată, care este hotărât de Guvenrul României, el poate să crească și, automat, va crește și valoarea voucherului de vacanță. Toți acești bani vor fi fiscalizați 100%, nu vom avea nicio problemă că ar putea exista riscul unei nefiscalități în această zonă, vor intra în turismul românesc pentru că voucherele respective pot fi cheltuite doar pe teritoriul României. Cu voucherul de vacanță, pe suport electronic sau de hârtie, se va putea plăti la agențiile de turism și la unitățile de cazare. În caz că o agenție de turism va vinde pachete de servicii turistice externe în baza acestui voucher li se va ridica licența și vor primi o amendă.

Vocea.biz: Când vor intra ele practic în vigoare?

 

Mircea Dobre: De la 1 iulie 2017. Bineînțeles, trebuie menționat faptul că asta nu înseamnă că pe 2 iulie 2017 toată lumea va avea acest voucher de vacanță. Ele se vor da treptat de către instituțiile publice locale, centrale, regii autonome, companii de stat la care statul este acționar majoritar și alte instituții bugetare ale statului român, în funcție de cum își bugetează. Unii dintre ei poate deja și-au prins în bugetul pe anul 2017, alții poate își vor bugeta la rectificarea bugetară care va avea loc în această vară, dar nu va fi un efort dintr-odată, va fi un efort pe parcurs, dar, pe termen mediu și lung cred că se vor întoarce mai mulți bani în economia românească, la bugetul statului, prin această măsură, care, pe lângă faptul că este un avantaj al statului, trebuie să privim și latura umană, fiindcă se știe clar că acest voucher poate fi cheltuit doar pentru servicii turistice, deci omul trebuie să plece de acasă, să-și ia o minivacanță. Cu 1.450 lei, cât este acum valoarea voucherului de vacanță, cred că se poate duce foarte bine câteva zile și la munte, nu trebuie să se ducă neapărat în high season (n.red – sezonul de vârf), poate să se ducă și în sezonul mai jos, când prețurile sunt mai mici, te poți duce și în toamnă sau în vară, la munte, când sunt prețuri avantajoase. Eu, fiind din Constanța, plec, de fel, dinspre mare spre munte și cam știu care sunt prețurile. Deci 5-6 zile de cazare în zona montană cred că sunt suficiente și asta înseamnă că, într-adevăr, cetățeanul din sectorul public se poate duce să se relaxeze, nu să-și ia concediu doar să stea acasă și să-l mai cheme și șeful pe la birou sau să se gândească la alte lucruri. Trebuie să iasă din această zonă de disconfort, să se ducă într-o zonă mai confortabilă.

Citește interviul complet aici: Tichete de vacanță de la 1 iulie, pentru angajați. Cum se vor da