curse-tarom-afectate-greva.jpg

Traficul aerian este dat peste cap astăzi de o grevă a controlorilor de trafic care începe la ora 11.

 

”Greva se va derula intre 11 si 13, este posibil sa fie afectate nu numai cursele din acest inetrval orar, ci si cele de dupa 13, adica se vor mai inregistra intarzieri si dupa ora 13. cert este ca toate operatiunile se vor derula la ora programata, ma refer aici la check in, control de securitate de frontiera si vamal, pasagerii urmand sa astepte apoi la poarta imbarcarea in aeronava care ii va duce la destinatie, chiar daca s-ar putea ca unele sa aiba o oarecare intarziere. Teoretic, intarzierea este de max. 2 ore, sa nu uitam ca orice intarziere la decolare aici poate sa conduca la o intarziere a urmatoarelor curse operate cu aceeasi aeronava, deci eposibil ca pana catre orele dupa-amiezii si ale serii sa mai apara mici intarzieri la unele curse”, spune Valentin Iordache, director de comunicare al aeroportului Otopeni.

Sindicaliștii cer aprobarea bugetului pe acest an și a Contractului Colectiv de Muncă (strict legat de buget) precum și completarea numărului de controlori, acesta fiind micșorat în urma pensionării controlorilor.

O altă revendicare privește pensionarea la vârstă redusă a controlorilor de trafic și/sau retragerea acestora la o anumită vârstă pe funcții în ROMATSA cu responsabilitate mai mică.

 

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an. Mai mult, la ieșirea la pensie aceștia primesc aproximativ 24 de salarii compensatorii care sunt de neglijat.

ROMATSA se finanțează din taxele percepute liniilor aeriene pentru servicii de dirijare a trafciului. Regia a fost puternic criticată de linii aeriene în perioada crizei carburanților din 2008 (când prețul carburanților pentru aeronave crescuseră mult) pentru faptul că nu a micșorat costul serviciilor prestate, în pofida dificultăților în care se zbăteau companiile aeriene.

sursa: digi24.ro