61336263.jpg

Autorităţile vor să aducă la viaţă un proiect realizat în proporţie de 70% pe vremea lui Ceauşescu. 

 

Chiar dacă nu mai este la nivelul anului 1989, construirea canalului dorit de domnitorul Cuza, de Regele Carol I, de Regele Ferdinand, de ingineri de top, de politicieni interbelici şi chiar de Ceauşescu, este posibilă. Ludovic Orban, ca ministru al Transporturilor şi Sorin Oprescu, ca primar general, au vrut să relanseze proiectul, dar în van. Gabriel Firea a anunţat însă că vrea canalul finalizat şi a demarat procedurile.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Pregătim acum un studiu de fezabilitate, de fapt, o updatare a vechiului studiu de fezabilitate în ceea ce priveşte un proiect controversat, dar extrem de important, început în perioada comunistă, dar care a fost demarat tot cu banii românilor. Mă refer la proiectul canalul Dunăre-Bucureşti.”

Petre Gheorghe, primarul localităţii 1 Decembrie: „Vom beneficia, pe lângă relocarea multor societăţi care vor avea activitate aici în port, de locuri de muncă pentru tinerii din localitatea noastră!”

 

Conform proiectului, prin amenajarea cursului inferior al râului Argeş, canalul trebuie să lege Capitala de Dunăre în zona portului Olteniţa. Conform specialiştilor, pe canalul Dunăre - Bucureşti ar fi transportate anual peste 20 de milioane de tone de marfă.

Apa ar asigura irigarea tuturor culturilor agricole din centrul Bărăganului, iar datorită îndiguirii, 30.000 de hectare de teren agricol şi peste 6.000 de gospădării ar fi ferite de inundaţii.

Citește reportajul integral și în format VIDEO pe digi24.ro