patriot-dotare-armata-romana.jpg

România va cumpăra rachete Patriot, a anunţat joi şeful armatei. E o intrare în rândul lumii NATO şi un nou motiv ca Rusia să se mai supere măcar puţin, se arată într-un comentariu al emisiunii „Business Club”.

 

Sunt sisteme avansate de apărare antiaeriană de care România are nevoie fiindcă rachetele pe care le deţine acum sunt vechi şi depăşite. Geopolitic, achiziţia are mare greutate. Există sisteme de rachete ruseşti atât în Crimeea, cât şi în Kaliningrad, iar Rusia rămâne un factor de stres pentru flancul estic al NATO. Protecţia însă are un cost. Şi Polonia se pregăteşte să cumpere rachete Patriot şi va da pe ele peste 7 miliarde de dolari.

Procedurile pentru achiziţia rachetelor Patriot vor începe chiar din acest an. Sistemul a fost dezvoltat în anii '80 de americanii de la Lockheed Martin şi Raytheon, a fost testat în primul război din Golf şi este acum folosit în 13 state.

Şi Polonia vrea să-l cumpere. Guvernul de la Varşovia se aşteaptă ca până la sfârșitul acestui an să semneze contractul pentru achiziţia a opt sisteme Patriot la o valoare totală de 7,6 miliarde de dolari. Dincolo de preţul sistemului, mai e şi preţul fiecărei rachete în parte, care se ridică la 3 milioane de dolari.

 

Costurile sunt uriaşe, dar România şi-a propus să investească masiv în modernizarea armatei.

Citește articolul integral pe digi24.ro