impoyit_07506500.jpg

Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi de 10% peste acest nivel.

 

Declaraţiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale de către consultanţi plătiţi din bani publici, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Guvernul va extinde şi cotele deductibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.

Se introduce impozitul pe gospodărie. ”Fiscalizăm tot, ca americanii!”

 

"Cu siguranţă nu vorbim decât de două cote de impozitare: zece şi zero. Astăzi avem 16% şi avem zero la pensiile sub 2.000 de lei", a spus Ştefan. 

Guvernul speră ca prin acest nou sistem să lărgească baza de impozitare, deşi legislaţia actuală obligă contribuabilii să declarare toate veniturilor. 

"Vorbim de un nou sistem de gestionare a impozitului pe venit, nu vorbim de un nou impozit. Începând cu 1 ianuarie (2018), venitul salarial va fi impozitat cu 10%, nu cu 16%. Alături de veniturile salariale se vor contoriza şi veniturile din alte surse, aţi dat exemplul cu drepturile de autor", a spus Ştefan. 

Statul va introduce un plafon de cheltuieli deductibile, pentru care nu se calculează impozit pe venit.

"E un plafon, care este astăzi de 40%, până la care se apreciază că nu reprezintă venit, ci cheltuieli obligatorii pentru a realiza venitul. Acest plafon de 40% se scoate din calcul şi diferenţa de 60% se alătură veniturilor de natură salarială", a precizat Viorel Ştefan.

Citeste mai mult pe RTV.NET: