fake news

Bine aţi venit în minunata lume nouă a post-adevărului. Avem conspiraţii şi câteva apocalipse, multă propagandă şi bombe politice care nu detonează nimic.

 

Totul pare un joc absurd de cuvinte în care nimeni nu mai poate păzi săculeţul cu litere. Dar nu este doar un joc. Cuvintele acestea pot construi realităţi paralele. Pot schimba lumea! Cum am devenit imuni la adevăr? De unde vin ştirile false şi cum ajung mulţi români să le creadă? În România sunt câteva zeci de site-uri de propagandă şi informaţii false. Majoritatea pretind că sunt platforme de ştiri independente, însă le lipseşte transparenţa: nu prezintă detalii despre autori şi despre redacţie, nu citează surse credibile şi nu oferă informaţii ce pot fi verificate. Toate, însă, promit adevărul unic. Ca într-o distopie cu actori virtuali. Dar ştirile false nu sunt metafore. Autorii lor au chip, nume şi prenume. Reporterii Din|Interior i-au căutat şi i-au găsit pe autorii mai multor site-uri considerate mincinoase şi manipulatoare.

Mediul online este locul în care ajung informaţiile despre orice şi oricine, fără ca cineva să verifice înainte dacă sunt adevărate sau false. Iar viteza lor de propagare nu se compară cu nimic. Ştirile false sunt parte din cotidian, de când meseria de jurnalist este la îndemâna oricui are o tastatură şi o platformă unde se poate exprima. Iată câteva exemple de știri false:

 

Vezi reportajul pe digi24.ro