evaziune fiscala

Guvernul va discuta in sedinta de astazi, in prima lectura, un proiect de modificare a legii evaziunii fiscale, potrivit informatiilor HotNews.ro.

 

Modificarile au fost anuntate de seful Fiscului si de ministrul Finantelor, dar nu e clar care anume sunt acestea. Presedintele Fiscului vorbea in urma cu o luna de "exagerari" in ce priveste plangerile penale depuse de inspectorii ANAF, iar din informatiile HotNews.ro ar putea aparea dezincriminari ale faptelor de evaziune fiscala in cuantumuri mici.

Proiectul are doua mari prevederi. Prima e instituirea unui prag de 20.000 de euro al prejudiciului - sub aceasta suma evaziunea fiscala nu mai e considerata infractiune. A doua prevedere are un impact mult mai mare: daca un faptuitor plateste integral prejudiciul provocat de o fapte de evaziune fiscala, ANAF e obligat sa renunte la plangerea penala.

Proiectul de ordonanta nu a fost pus in dezbatere publica pana la ora publicarii articolului. Imediat ce va fi pus in dezbatere, vom reveni cu amanunte.

Astfel, ordonanta de urgenta ar putea elimina obligativitatea ca ANAF sa faca plangere penala pentru orice suspiciune de evaziune fiscala, indiferent de marimea evaziunii. Scopul modificarii ar fi ca in cazurile de mica evaziune sa nu mai existe plangeri penale, astfel incat instantele sa fie degrevate de mii de dosare, iar eforturile autoritatilor sa fie indreptate spre recuperarea prejudiciilor. Ramane de vazut care vor fi pragurile impuse de noua legislatie si cum va fi definita mica evaziune.
Vezi cum arată documentul pe hotnews.ro