tutun

Avem tot mai multe reguli antifumat, dar industria tutunului pare să nu fie afectată. Mai mult, reprezintă chiar unul dintre cei mai mari contributori la bugetul României. 1% din PIB vine doar din acest sector și este într-o continuă expansiune. O nouă fabrică a fost deschisă la Ploieşti şi, după cum arată calculele conducerii, doar în următorii cinci ani vor plăti taxe de peste 9 miliarde de euro către bugetul de stat. Mai bine de jumătate din producţie însă va pleca la export. 

 

Industria tutunului din România se traduce prin 4.000 de angajați direct şi alţi peste 50.000 de angajaţi indirect cât timp se ia în calcul lanțul de aprovizionare şi distribuție a ţigaretelor.

În plus, produsele din tutun sunt cel mai exportat produs agricol. Anual, exporturile se ridică în medie la mai bine de un miliard de euro. Iar un export de asemenea dimensiune contribuie la creşterea economică.

Industria tutunului reprezintă al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat în România, cu circa 2% din PIB, adică 12% din veniturile bugetare, sau 40% din totalul încasărilor din accize. Acest lucru înseamnă 3 miliarde de euro doar din taxe si contribuții la buget.

 

Iar contribuţia va fi şi mai mare anii următori, pentru că unul dintre producătorii de ţigarete a anunţat o investiţie de peste 1 miliard de euro până în 2021.

În total, România este o piață în care se consumă peste 20 miliarde de tigarete anual.

Mai mult, mai bine de jumătate dintre ţigaretele făcute în România sunt destinate exportului.

 

sursa: digi24.ro