investigatii criminalist 1

Talent în slujba legii! Criminalistul român Florin Lăzău este unul dintre cei mai buni portretişti din Europa şi lucrează la Poliţia Bihor. A ajutat la prinderea a sute de infractori, dar şi la găsirea unor copii dispăruţi în urmă cu mult timp, fiind singurul poliţist specializat în îmbătrânirea facială. O tânără care trăieşte în Italia şi-a regăsit familia după 20 de ani graţie unui portret robot făcut de poliţist.

 

Portretistul criminalist Florin Lăzău are nevoie de câteva elemente pentru a reconstitui un chip. Cu cât martorul oferă mai multe detalii, cu atât portetrul va fi mai realist. Culoarea ochilor, mărimea frunţii sau forma urechilor sunt trăsături esenţiale, care în decursul timpului nu se schimbă semnificativ.

Din 2004 şi până astăzi, portretele robot realizate de Florin Lăzău au dus la rezolvarea a sute de cazuri. În urmă cu opt ani, poliţistul român a fost invitat la un curs organizat în Statele Unite. Îndemnânarea lui i-a uimit chiar şi pe cei de la FBI.

În ultimii ani, Florin Lăzău a fost contactat şi de oamenii legii din alte judeţe pentru a-i ajuta. Criminalistul este singurul din România specializat pe îmbătrânirea facială, proces care duce la găsirea copiilor dispăruţi după 20 de ani.

 

Un caz celebru este cel al unei fete care a dispărut la vârsta de 7 ani din comuna bihoreană Curtuişeni. Tânăra s-a urcat într-un tren, a ajuns în judeţul Vâlcea unde a primit o altă identitate, iar mai apoi a fost dată spre adopţie în Italia. După 20 de ani, fata a văzut portretul digital realizat de Florin Lăzău pe un site şi şi-a dat seama că ea este cea căutată.

Criminalistul nu ţine doar pentru el tehnicile învăţate fie din manuale, fie din diverse cursuri. Până acum a scris două cărţi în care explică cititorilor cum decurge procesul de îmbătrânire facială şi de realizare a unui portret robot.

 

articolul integral pe digi24.ro