inregistrare nastere copii

Guvernul României a aprobat noi reguli pentru înregistrarea naşterii copilului pentru debirocratizarea procedurii în cazul înregistrării tardive.

Concret, au anunțat reprezentanții Guvernului, se simplifică procedura înregistrării naşterii şi se reduc costurile aferente prin eliminarea prevederilor privind parcurgerea unor proceduri în instanţă şi efectuarea expertizelor medico-legale.

Prin hotărârea aprobată în şedinţa de Guvern se pune în practică măsura 'Niciun copil fără buletin' cuprinsă în Pachetul naţional anti-sărăcie.

„Ca element de noutate, unul dintre aceste elemente, înregistrarea naşterii se poate face în termen de 30 de zile de la data naşterii copilului, faţă de 15 zile cât era până în prezent. Astfel, părinţii şi autorităţile vor avea posibilitatea ca, prin parcurgerea unor proceduri administrative, să clarifice toate aspectele care interesează înregistrarea acestui eveniment la starea civilă, în principal, elemente legate de identitatea mamei, pentru că sunt foarte multe mame care nu au identitate”, au anunțat reprezentanții Guvernului.