ccr

Curtea Constituţională discută joi recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, după ce CCR a amânat de două ori luarea unei decizii în acest caz. Subiectul a provocat reacţii şi dezbateri intense pe reţelele de socializare.

 

Curtea Constituţională reia joi discuţiile asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată în dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate, după ce judecătorii au dispus acum o lună reaudierea cuplului gay care cere revizuirea legii.

Cazul a fost amânat în luna septembrie, CCR luând decizia că trebuie să reaudieze părţile, având în vedere complexitatea cazului.

 

"(Dosarul - n.r.) prezintă un caracter de noutate, de complexitate. Trebuie să vedem cu multă atenţie şi dosarul instanţei care ne-a fost trimis şi să citim toate intervenţiile făcute de agenţii şi ONG-uri (...) Este foarte complex, a trebuit să examinăm şi legislaţie europeană, tratate, Carta fundamentală a drepturilor, directive europene şi nu e atât de simplu să decizi într-o cauză cu un impact mediatic foarte mare", a spus Dorneanu, pe 20 septembrie.

Preşedintele Curţii a subliniat că judecătorii "nu vor să greşească" în acest caz şi de aceea vor cere şi reaudierea părţilor, respectiv instituţii ale statului, cuplul căsătorit în Belgia, precum şi părinţii acestora, potrivit News.ro. "De asta am dat un termen mai îndelungat, pentru a se efectua şi procedura cu Statele Unite, având în vedere că unul din părinţii cuplului locuieşte în America", a spus Dorneanu.

CCR a amânat de două ori luarea unei decizii în acest caz, ajungând la concluzia în septembrie că dosarul trebuie rediscutat.

Recent, Coaliţia pentru familie a obţinut avizul Curţii Constituţionale pentru modificare articolului 48 din Constituţie astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay.

sursa: realitatea.net